På måndagsmorgonen slog polisen i Eskilstuna till och grep en 31-årig man i dennes hem, misstänkt för inblandning i det uppmärksammade mordförsöket den 28 oktober då en polismans villa i staden besköts med automatvapen. Polisen bekräftar nu också att man har det AK47 Kalashnikov-vapen som användes vid skjutningen.

Mannen anhölls senare på måndagen, misstänkt för försök till mord. Polisen uppger att mannen nekar till brott. Senast på torsdag måste åklagare ta ställning till om mannen ska begäras häktad.

Det är oklart om polisen tror att den anhållne är skytten eller är inblandad i mordförsöket på något annat mer perifert sätt. 31-åringen är känd av polisen sedan tidigare, bland annat förekom han som misstänkt i utredningen då en 19-åring sköts i ryggen utanför en McDonalds-restaurang i Eskilstuna i somras. Han är också tidigare dömd för bl.a. narkotikabrott.

En man i 20-årsåldern har tidigare suttit häktad, misstänkt för inblandning i skjutningen mot polismannens villa. Häktningen hävdes dock i november, trots att mannen är fortsatt misstänkt.

Polisen har automatvapnet
Polisen går nu ut med uppgiften att man har det automatvapen av fabrikat AK47 Kalashnikov som användes vid beskjutningen av polismannens villa. Enligt uppgift ska vapnet ha hittats redan den 19 november av organisationen Missing People i samband med letandet efter en försvunnen kvinna i Västerås.

Vapnet ska sedan dess ha funnits hos Nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys. Först i mellandagarna var analysarbetet slutfört och fastställt att det var rätt vapen som påträffats. Det ska även ha gjorts DNA-fynd på eller i den sportväska av märket Nike som vapnet låg i.

Polisen är förtegen om DNA-fynden men då de två män som hittills figurerat som misstänkta för delaktighet i brottet har häktats respektive anhållits på den lägre misstankegraden ”skäligen”, är det sannolikt att det DNA som påträffats inte tillhör någon av dem och att polisen inte ännu har fått någon träff på någon annan person.

Polisen går nu ut och vädjar om tips från allmänheten om iakttagelser som kan ha gjorts i anslutning till den 19 november vid den plats där väskan med automatvapnet hittades – cirka 10-20 meter från vägen norr om Norrleden, strax väster om bron över Svartån.