terror-bagdad-93773
Utrikes

32 döda och 73 skadade i dubbelt terrorattentat i Bagdad

Publicerad 1/21/2021
Annons

På torsdagsmorgonen utlöste två självmordsbombare i en samordnad attack två sprängladdningar på en marknad i de centrala delarna av Iraks huvudstad Bagdad. Minst 32 människor dog och 73 skadades, varav många så allvarligt att dödssiffran förväntas stiga. Det rapporterar bland annat Al Jazeera.

Det förmodat IS-relaterade dådet utfördes vid Tayarantorget där många människor uppehöll sig. Enligt uppgifter ska en av attentatsmännen ha låtsats bli sjuk och på så sätt lyckats samla ett stort antal personer runt sig. Då utlöste han bomben.

När sedan ytterligare människors strömmade till för att ta hand om de döda och skadade utlöste den andre gärningsmannen sin sprängladdning. Genom den utstuderade taktiken lyckades duon döda och skada ett så stort antal människor.

Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet. De iranska myndigheterna utgår dock ifrån att det är de rester av IS som finns kvar i landet som ligger bakom dådet.

De senaste två åren har för Bagdads del varit lugna jämfört med tidigare beträffande muslimska terrordåd. Situationen i den irakiska huvudstaden kan nu vara på väg att eskalera igen när IS-trogna söker nya sätt att bedriva våldsam jihad efter att kalifatet fallit och landet förbereder sig för att hålla val.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons