På måndagen föll dom i Nacka tingsrätt mot 35-årige Haider Al-Araji för mordet på sin 43-åriga exfru Jinan i hennes bostad i Stockholmsförorten Fisksätra. Påföljden blir 16 års fängelse.

Haider och Jinan har flera barn tillsammans. Motivet till brottet är inte klarlagt då Haider vid polisförhör och rättegång nekat till brottet.

Det var Haider som den 28 augusti förra året kontaktade SOS Alarm med en historia om att han påträffat Jinan livlös på golvet i hennes lägenhet. Ganska snart kunde det konstateras att Jinan bragts om livet och misstankarna riktades mot exmaken Haider.

Kvinnan har enligt den rättsmedicinska undersökningen fått ett stort antal tabletter inpressade i munnen och ned i halsen, sannolikt för att fingera en självmord. Detta misslyckades dock eftersom Jinan i stället kvävdes av att tabletterna hindrade luftvägarna.

Haiders DNA påträffades i hudavskrap under Jinans naglar, vilket indikerar att hon kämpat emot och att det var exmaken som var förövaren.

Haider greps, anhölls och häktades och på måndagen kom alltså domen. Det framgår inte av de rättshandlingar som Samhällsnytt har tagit del av huruvida Haider är svensk medborgare. Att inget yrkande om utvisning gjorts från åklagaren kan indikera att så är fallet, men kan också bero på att Haider anses ha stark anknytning till Sverige eftersom han har barn här och efter morden på mamman är den enda kvarvarande föräldern.

Haider har i samband med rättegången genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt denna lider han inte av någon allvarlig psykisk störning och kan därför dömas till fängelse.

Det är oklart om Haider kommer att överklaga domen.