Vid en pressträff på torsdagen presenterade Tidöpartierna vad man beskriver som en storsatsning på ökad återvandring. För att stimulera fler migranter att lämna Sverige och resa hem, höjs det befintliga återvandringsbidraget på 10 000 kronor till 350 000 kronor.

Beloppet gäller per person. En somalisk familj med åtta barn kan om förslaget blir verklighet få med sig 3,5 miljoner svenska skattekronor hem till Mogadishu.

Biometri ska hindra fusk

För att personer som erhållit återvandringsbidrag inte sedan ska resa till Sverige på nytt under andra identiteter, antingen för att stanna här eller för att återvandra på nytt med en stor summa pengar på fickan, vill man att migranter som återvandrar lämnar biometriska data.

– Genom en ökad användning av biometri kan Migrationsverket få ett mer tillförlitligt underlag för beslut, förklarade Ludvig Aspling (SD).

Flerfaldig kritik

Budgettillskottet på 2,5 miljarder kronor för att finansiera det kraftigt höjda återvandringsbidraget beskrivs som Sverigedemokraternas stora framgång i förhandlingarna om höstbudgeten. Kritiker saknas emellertid inte.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga svenskar flyttar från Sverige

Man menar bland annat att bidraget blir dyrt om många utnyttjar det, samtidigt som det fullt utnyttjat ändå är helt otillräckligt för att på något märkbart sätt reversera de senaste decenniernas exceptionellt höga invandring till Sverige.

Bedöms öka återvandringen med endast 700 personer

Fler tvingande åtgärder efterfrågas. Regeringens utredare, Joakim Ruist, bedömer att en höjning av återvandringsbidraget till den föreslagna nivån kommer att leda till en blygsam ökning av antalet hemvändare med 700 personer per år.

LÄS ÄVEN: Hur många migranter i Sverige vill återvandra?

Det spekuleras också i att återvandringsbidraget, även om det nu höjs dramatiskt, inte kommer förmå särskilt många alls att styra kosan till hemlandet. Man hänvisar till att endast en (1) person valt att nappa på det idag befintliga återvandringsbidraget.

LÄS ÄVEN: Så många återvandrade med bidrag 2023

Träder i kraft först 2026

En annan kritik handlar om att förslaget om det klubbas inte kommer att träda i kraft förrän den 1 januari 2026. Det är då bara månader kvar till nästa riksdagsval och i händelse av en valförlust för Tidöpartierna kommer återvandringsbidraget med stor sannolikhet att avskaffas och få personer ha återvandrat under det korta tidsfönstret.

LÄS ÄVEN: Massutdelningen av svenska medborgarskap fortsätter

En statlig utredning som blev klar så sent som i augusti med syfte att ta fram förslag på hur fler migranter ska förmås återvända hem, avstyrkte en kraftigt höjning av återvandringsbidraget och förordade i stället andra åtgärder.

”I full färd med paradigmskifte”

Nytillträdde migrationsminister Johan Forssell (M), efter Tobias Billströms hastiga avgång för en knapp vecka sedan, lovordade emellertid bidragsreformen .

– Vi är i full färd med ett paradigmskifte i migrationspolitiken, sade han till den församlade journalistskaran.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: ”Nettoutvandring” beror på Skatteverkets kontroller

Har dansk förlaga

Förslaget är kalkerat från Danmark där den som återvandrar kan få ett bidrag på upp till motsvarande just 350 000 svenska kronor. Forssell ville under pressträffen inte ge någon siffra på hur många man tror kommer att söka det nya bidraget.

– Vi har valt att inte sätta upp ett mål för antalet personer utan kommer att återkomma med ytterligare information i betänkandet, sade han.

Fler illegala ska spåras upp och utvisas

Andra åtgärder som aviserades på pressträffen handlade om hur man ska hitta och utvisa de flera tiotusentals migranter som bedöms uppehålla sig illegalt i landet. Det ska bland annat åstadkommas genom antalet inre utlänningskontroller ska utökas. Dessa har tidigare mött högljudda protester från vänsterhåll för att vara ”rasprofilering”.

Pressträffen kan ses i sin helhet nedan.


LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Vad är nackdelen med tvångsdeportation?”