Efter förebild från USA tog den svenska avdelningen av den marxistiskt våldsbejakande svart makt-organisationen Black Lives Matter i juni förra året till gatorna i Göteborg med den autonoma våldsvänstern som stödtrupper. Nu åtalas 36 personer inblandade i de upplopp med våld och vandalisering som den nyrasistiska organisationen iscensatte.

Det svarta rasidentitära våldet blossade på nytt upp i USA efter att våldsbrottslingen, fängelsekunden och drogmissbrukaren George Floyd till följd av ett hjärtfel och fentanyl i kroppen avled i samband med ett polisingripande i maj förra året föranlett av att han försökt prångla ut falska sedlar i en butik. Oroligheterna spred sig till Sverige och kulminerade i våldsamma kravaller i centrala Göteborg den 7 juni förra året.

LÄS ÄVEN: Polischef inför Black Lives Matter-manifestation i Göteborg: ”Vi står på demonstranternas sida”
LÄS ÄVEN: Black Lives Matter-aktivist i rasistattack: ”Era vita mammaknullare”
LÄS ÄVEN: Kvinnlig polis knäböjer inför ”Black Lives Matter”: ”Vit tystnad är våld”

Många åtalade för stort antal brott

Nu kommer det rättsliga efterspelet. 36 personer med kopplingar till den marxistiska våldsbejakande och nyrasistiska organisationen Black Lives Matter (BLM) och fraktioner som Afa inom den autonoma våldvänstern ställs inför rätta åtalade för en rad brott begångna under upploppen. Åtskilligt fler deltog men har till följd av maskering och att de inte greps direkt på plats lyckats undgå lagföring.

Brottsrubriceringarna i det åtal som lämnades in till Göteborgs tingsrätt på torsdagen innefattar bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse, misshandel och våld mot tjänsteman. De åtalade är i åldrarna 15 till 28 år.

Bevisläget anses gott då det stora flertalet brott är dokumenterade på film av bland annat polisens kroppskameror, drönare, fasta övervakningskameror och mobilfilmer inhämtade från allmänheten. Sammanlagt handlar det om 145 timmar filmmaterial från händelserna. Rättegången inleds i mitten av november.

LÄS ÄVEN: Artister i Sverige går samman och gör Black Lives Matter-låt

Åklagaren: ”En väldigt allvarlig händelse”

Kammaråklagare Elisabeth Trouvé som håller i målet karakteriserar svart makt-kravallerna som ”en väldigt allvarlig händelse”. Våldet som främst riktat sig mot ordningshållande polis har enligt Trouvé bestått i bland annat stenkastning, sparkar och slag. Även polisens fordon vandaliserades.

– Det här är en väldigt allvarlig händelse. Den hade stor påverkan på staden och tog väldigt mycket resurser från polisen.

Även den efterföljande brottsutredningen har varit resurskrävande berättar Trouvé. Det har gått åt många mantimmar att gå igenom allt filmmaterial och identifiera de nyrasistiska och vänsterextrema brottslingarna.

LÄS ÄVEN: Vänsterextrem våldsorganisation får pris i Olof Palmes namn

Svart rasism ökande problem

Den våldsbejakande svarta rasismen och svart makt-rörelsen har under lång tid varit ett stort problem i USA. Sverige har varit förskonat men i takt med ett kraftigt ökande demografiskt inslag av utomvästliga migranter i befolkningen har dessa idéer fått fäste också här trots att de saknar relevans för svenska förhållanden.

LÄS ÄVEN: Den svarta rasismen