malmo-tigsratt-blocket
Inrikes

37 Blocket-bedragare fällda i miljonhärva

Publicerad 1/3/2019
Annons

På onsdagen föll dom i Malmö tingsrätt i en omfattande bedrägerihärva riktad mot annonsörer på annonssajten Blocket som inbringat miljonbelopp. Tre huvudmän döms till fängelse medan 34 medhjälpare döms till villkorlig dom. Ytterligare fyra åtalade frias i brist på bevis.

Brotten har gått till så att man ringt upp Blocket-annonsörer och sagt sig vilja betala handpenning på ett objekt. Strax efter har en kumpan ringt upp säljaren, uppgett sig företräda säkerhetsavdelningen på säljarens bank och hävdat att denne behöver bekräfta den inkommande betalningen genom att legitimera sig med bankdosa eller mobilt bank-ID. När ligan kommit över dessa uppgifter har man länsat bankkontot.

Ligan har använt teknik som gör att det hos den uppringde ser ut som om telefonsamtalet kommer från banken. Det har invaggat offren i en falsk trygghet om att det är i sin ordning att följa instruktionerna.

Brotten har begåtts under perioden februari-april 2018 och inbringat mer än tre miljoner kronor. Innan polisen slog till mot ligan samlade man under en tid in bevisning genom att avlyssna bedragarnas telefoner.

Tre av de dömda som betraktas som huvudmän i härvan har suttit häktade sedan april. Två av dem döms till fängelse i två år och elva månader medan den tredje döms till fängelse i två och ett halvt år. Brottsrubriceringarna är bland annat grovt bedrägeri och penningtvättsbrott.

34 personer, varav de flesta fungerat som målvakter och låtit bedragarna använda sina bankkonton som mottagare när offrens konton länsats, döms i några fall till kortare fängelsestraff medan flertalet döms till villkorlig dom. Fyra av de åtalade frias i brist på bevis.

Av de totalt 41 åtalade har endast fem svensk bakgrund. Övriga har utomvästligt ursprung i bland annat arabvärlden, Sydamerika och Balkan.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
830Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons