Nationaldagen 84

Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)/Bengt Nyman (CC BY 2.0)

Inrikes

4 av 5 VET INTE varför vi firar nationaldagen den 6 juni

Publicerad 6/6/2023
Annons

En ny undersökning från Kantar Sifo visar att fyra av fem personer i Sverige inte vet varför vi firar nationaldagen den sjätte juni.

I dag firas Sveriges nationaldag med flaggor och fest men bakgrunden till dagens datum är det få som har kunskap om. Nationaldagen firas den sjätte juni för att Gustav Vasa valdes till kung det datumet år 1523 och i år är det även 500 år sedan.

Gustav Vasa valdes till kung efter befrielsekriget vilket inleddes år 1521 som ett uppror mot Kristian II, kung av Danmark och Norge som hade återfört Sverige till Kalmarunionen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Malmöungdomars kunskaper i svensk geografi obefintlig

Vidare firas dagen den sjätte juni för att Sverige antog en ny regeringsform det datumet år 1809. Datumet blev officiellt Sveriges nationaldag 1983. Innan dess kallades den för svenska flaggans dag.

SVT Jönköping har frågat folk på stan om datumet och svaren går i linje med undersökningen från Kantar Sifo.

– Det är ju ganska dåligt att det är så få som vet det, säger Pernilla Johansson till SVT.

Enbart en person på stan hade någorlunda koll och svarade:

– Är det inte för typ för Gustav Vasa eller någonting. Att han blev kung eller någonting, svarar Stina Alexandersson.

Professor: ”Ren historieförfalskning”

Det är inte alla som håller med om att dagens nationaldag är ett 500-årsfirande av Sverige som stat. Henrik Ågren, historieprofessor vid Uppsala universitet, säger till statsradion att det är fel.

– Det är en förenkling som är så allvarlig att det är fråga om en ren historieförfalskning och det är tråkigt om folk tagit till sig av det för det är helt enkelt inte sant.

– Staten Sverige är något som gradvis växer fram under 10-, 11-, 12- och kanske 1300-talet. Då har vi haft ett par hundra år och personer som har kallat sig kung och en föreställning om att Sverige är ett rike. Så det går inte att sätta ett datum.

LÄS ÄVEN: Expressen-profil vill ändra svenska flaggan: ”2 miljoner utrikesfödda bor i Sverige”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons