Mellan januari 2021 och halvvägs in i december satte omkring 37 000 illegala migranter sin fot i Spanien. Det rapporterar Spanska Inrikesministeriet, som också konstaterar att de allra flesta av dem kommer från Marocko.

Det höga antalet till trots är detta en minskning med 1,7 procent jämfört med samma period förra året. 2021 beräknas 1 025 migranter ha dött på väg till Spanien, uppger EU-finansierade InfoMigrants. Marockansk polis säger att de gripit hela 11 000 personer som olagligen försökt att resa till Spanien i år.

Statistik från FN:s flyktingorgan UNHCR tyder samtidigt på att antalet migranter som anlänt till Spanien i år kan vara ännu högre än 37 000. Organet uppger att den 19 december så många som 41 203 illegala migranter ska ha anlänt till Spanien dittills i år – de allra flesta sjövägen.

LÄS ÄVEN: Asylaktivister plockade upp 572 illegala migranter och kräver att få släppa ut dem i EU-hamn

Charterparadis toppar listan över flest ankomster

Det mest populära målet för de afrikanska migranterna att landstiga har i år varit Kanarieöarna, annars mer känt som ett charterparadis för solsugna svenskar. Med sina cirka 22 000 ankomster av illegala migranter toppar dessa öar i Atlanten, geografiskt belägna strax utanför Afrika, Spaniens lista över platser som migranterna helst siktar in sig på.

Jämförelsevis har det spanska fastlandet tagit emot 4 000 illegala migranter hittills i år, och i Spaniens exklaver Melilla och Ceuta belägna vid den nordafrikanska Medelhavskusten har strax under 3 000 personer anlänt från Afrika.

LÄS ÄVEN: 8 av 10 illegala invandare utvisas inte från EU