49 människor har dödats och mer än 20 skadats vid två moskéer på Nya Zeeland i staden Christchurch. Tre män och en kvinna är gripna och polisen har desarmerat flera bomber funna på fordon.

*Artikeln uppdateras fortlöpande

Vittnen berättade för media att en man, som misstänks heta Brenton Tarrant, i militära kläder med ett automatvapen hade börjat skjuta i en moské strax efter 14.40 lokal tid, rapporterar the Telegraph.

Det ska ha skett parallella attacker och enligt Stuff ska 41 personer ha mördats vid Deans Ave mosque, medan ytterligare attacker tog sju liv vid Linwood-moskén och en omkom på sjukhus.

Videofilmen, uppenbarligen filmad av gärningsmannen själv som lade upp materialet live medan attacken skedde, har cirkulerat på sociala medier och visar hur mannen kör till moskén och slumpmässigt börjar skjuta människor där.

Nya Zeelands polischef Mike Bush sa att polis har desarmerat ett antal hemmagjorda bomber som funnits vid fordon efter moskéskjutningen.

Han bekräftade även att polisen har fyra misstänka i häkte, tre män och en kvinna, varav en är bekräftad vara australiensk medborgare. Premiärministern sa att de misstänkta håller extremistiska åsikter, men inte varit på några listor hos polisen.

Nya Zeeland har höjt sin hotnivå till den högsta.

En man som ska ha tagit på sig ansvar för attacken lämnade ett 74-sidigt invandringskritiskt manifest i vilket han förklarade vem han var och hans motiv för handlingarna. Han sa att han betraktade det som en terroristattack.

Enligt tidningen DW ska han i manifestet bland annat ha motiverats av terroristattacken i Stockholm 2017, där 11-åriga Ebba Åkerlund mördades av en uzbekisk asylsökande.

Här syns Ebbas namn inskrivet på vapnet, tillsammans med vad som verkar vara ”kebab remove”:

Facebook tog bort en video och stängde även av en misstänkt gärningsmans Facebook- och Instagram-konton efter att polisen varnat företaget.

På grund av att troll börjat sabotera kommentarsfältet i en omfattning som moderatorerna inte har resurser att hantera, går det inte längre att lämna kommentarer till denna artikel.

Redaktionen