En bild på en grupp västerländska kvinnor som poserar nakna i Dubai har gått viral. Nu riskerar omkring 40 personer fängelse och böter enligt Förenade Arabemiratens islamiska sharialagar.

Att begå brott mot anständighetslagen i Förenade Arabemiraten genom att exempelvis kyssas öppet, dricka alkohol utan licens eller visa sig naken innebär att man riskerar fängelse i upp till sex månader och böter på 5 000 dirham, det vill säga 13 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Shariapoliser och ’somaliska regler’ vardag i lilla Nyköping

På lördagen uppmärksammades det att ett tiotal kvinnor poserade nakna på en hotellbalkong i stadens marinaområde. Detta samtidigt som en man fotograferade gruppen.

Bilderna gick virala i sociala medier och därefter skulle stadens polis agera mot sällskapet. Enligt ett uttalande från polisen är uppförandet oacceptabelt och reflekterar inte värdena och moralen i Förenade Arabemiratens samhälle.

Fotograferingen fångades av vittnen. Foto: Faksimil Twitter

Enligt uppgifter från BBC ska omkring 40 personer ha gripits misstänkta för inblandning i nakenfotograferingen på balkongen. De misstänkta riskerar nu böter alternativt fängelse.

Uppdatering: Det verkar som om konsekvenserna blev milda – de ska endast ha skickats ut ur landet som straff.

På senare tid har Dubai sett en tillflykt av unga européer som flyr de hårda restriktionerna i Europa. Emiratet har en betydligt mer tillåtande coronahantering med restauranger, krogar, nattklubbar och gallerior öppna. Landet har en av de snabbaste vaccinationstakterna i världen och har lyckats med att ge 8,4 miljoner vaccindoser på en befolkning som är jämförbar med Sveriges.

LÄS ÄVEN: Hälften av Frankrikes muslimer vill ha sharialagar – ”Måste återgå till assimilation”