Krok

Foto: Per-Olof Forsberg (CC BY 2.0)

Inrikes

5 000 döda av corona i Sverige, 250 i Norge: ”Det säger allt”

Publicerad 7/5/2020
Annons

Trots nära 3 miljoner smittade av corona i USA har Sverige fler döda än USA, per capita. Nu när världen öppnar upp i allt större utsträckning är svenskar inte välkomna.

Det senaste dygnet har antalet smittade av coronaviruset i världen ökat med drygt 212 000. Det är den största ökningen bekräftade fall som hittills registrerats, något som Sveriges Radio beskriver som ett ”rekord”.

Störst smittspridning sker just nu främst i USA och Brasilien, som har flest bekräftade fall i världen. Nära 3 miljoner smittade har registrerats i USA, medan det i Brasilien finns över 1,5 miljoner smittade. Dock ligger både USA och Brasilien fortfarande efter Sverige när man ser till antal döda per capita.

Enligt statistik från Worldnometers ligger Sverige före USA sett till antal döda per capita, 537 jämfört med 400.

Sverige har spelat och förlorat

– Sverige har spelat och förlorat när det gäller coronastrategin. Detta kunde vi inte veta med säkerhet i mars, men nu borde det vara uppenbart för alla, säger norske läkaren Gunnar Hasle till GT.

De höga dödssiffrorna har gjort svenskar till paria utomlands, vilket drabbar både gränshandeln och turistnäringen då få vill besöka vårt land, våra vidöppna gränser till trots. Nordby köpcentrum, som ligger vid gränsen till Norge, har tappat 90 procent av sin verksamhet under de senaste månaderna.

Samtidigt drabbas semestrande svenskar som har långt färre länder som välkomnar oss än vi är vana vid. 2018 rankades det svenska passet som det fjärde mäktigaste passet i världen.

Vi är inte längre välkomna

Med det kunde man resa till hela 187 destinationer utan att behöva visum. Idag spelar det föga roll, till vissa länder är vi helt enkelt inte välkomna. Som till Norge till exempel, eller Finland, annat än i undantagsfall. Den norska regeringen har till och med förbjudit norrmännen att besöka Sverige.

– 5 000 döda av corona i Sverige, 250 i Norge. Det säger allt om att Sveriges och Tegnells strategi är ett fiasko, svenskarna har sig själva att tacka för att de blir isolerade, skriver en norsk medborgare till GT.

Sverige uppfyller inte kriterierna

Den norska gränsen stängdes den 16 mars och har för oss svenskar förblivit stängd sedan dess. Den 12 juni hade det däremot bestämts att det skulle vara fritt fram för norrmän att resa till Sverige – men endast till Gotland. Knappt två veckor senare ångrade sig den norska regeringen och förbjöd åter igen även Gotlandsresor.

– Ingen region i Sverige uppfyller kriterierna för smittspridning som Norge har satt upp, förklarade då Norges statsminister Erna Solberg på en pressträff.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons