Omkring 50 000 migranter som tagit sig in i USA illegalt har släppts fria inom landets gränser utan ett datum för att deras fall ska behandlas i domstol. Samtliga har i stället krav på sig att registrera sig hos immigrationsmyndigheten Immigration and Customs Enforcement, ICE, men hittills har bara 13 procent gjort det.

Sajten Axios påpekar att de anmärkningsvärda siffrorna visar hur överbelastade vissa sektorer av den amerikansk-mexikanska gränsen fortsätter att vara. Bara vid ett område greps 20 000 migranter under en vecka. Situationen har försämrats kraftigt sedan Joe Biden blev president med en dramatisk ökad tillströmning.

LÄS ÄVEN: Smygfilmad video visar omänskliga villkor i Bidens migrantläger

Att illegala migranter släpps fria utan ett datum för att inställa sig i domstol sker normalt aldrig. I stället har de fått en lista med adresser och kontaktinformation till ICE-kontor runtom i landet och uppmanats att besöka något av dem. Förhoppningen har varit att då migranterna anlänt till sina destinationer ska de anmäla sig på ett ICE-kontor för att få sina arbetstillstånd.

Försvinner spårlöst

Bara 6 700 migranter som korsade gränsen mellan mitten av mars till mitten av juli dök sedan upp. 16 000 har försvunnit och passerat gränsen på 60 dagar för att registrera sig. Ytterligare omkring 27 000 migranter befinner sig fortfarande inom 60-dagarsgränsen.

Enligt en källa vid USA:s inrikessäkerhetsdepartement, DHS, befinner sig nästan 70 procent av migranterna som kom under perioden inom 60-dagarsgränsen eller har anmält sig till ICE. Samtidigt fortsätter man att släppa migranter. Enligt Henry Cuellar, ledamot av USA:s representanthus för Demokraterna, har upp till 55 000 migranter släppts fria sedan mars.

LÄS ÄVEN: Trump tar i med hårdhandskarna mot illegal invandring – miljontals kan komma att utvisas

På DHS uppger Meira Bernstein att de migranter som inte anmäler sig ska, liksom andra utan legal status i USA, utvisas av ICE.