Enligt uppgifter ska militanta islamister ha mördat 50 personer i provinsen Kap Delgado i nordöstra Moçambique. Provinsen har plågats av islamistiskt våld sedan 2017.

Terrorgruppen med kopplingar till Islamiska staten ska ha attackerat flera byar i provinsen under de senaste dagarna. De satte hus i brand och jagade sedan människor som försökte fly in i skogen och iscensatte det makabra massmordet.

Enligt vittnen ska man bland annat ha använt en fotbollsplan för att utföra halshuggningarna. Terroristerna ska även ha kidnappat kvinnor och barn.

Våldsamt uppror

Kap Delgado har under de senaste tre åren präglats av ett uppror vilket påstås bero på försummelse från landets regering. Islamister har utnyttjat oroligheterna och utfört brutala attacker och rekryterat unga medan man försökt etablera ett så kallat kalifat i regionen.

Redan i april ska terroristerna ha skjutit och halshuggit mer än 50 ungdomar som vägrade att ansluta sig till gruppen. Enligt människorättsorganisationer har även regeringsstyrkor begått omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna i sina försök att kväsa upproret.