På en pressträff på måndagen uppgav inrikesminister Mikael Damberg (S) att skjutningarna och bombningarna i Sverige alltjämt ligger på en hög nivå men har gått ned något jämfört med fjolåret.

Under perioden januari-september i år har det skett 249 bekräftade skjutningar jämfört med 289 stycken under samma period i fjol.

Medan Region Bergslagen, Syd och Nord har haft ett ökat antal skjutningar, har Region Öst och Stockholm haft ett färre antal jämfört med samma period i fjol.

LÄS ÄVEN: Rikspolischefen varnar för klanerna

Antal omkomna vid de bekräftade skjutningarna är dock något fler i år, medan antalet skadade har minskat något jämfört med föregående år.

De 113 polisanmälningar gällande allmänfarlig ödeläggelse genom bombning under perioden är även de en minskning jämfört med fjolårets 146 stycken.

Enligt Damberg fortsätter regeringen att jobba ”systematiskt” för att motverka antalet bombningar.

52 kriminella nätverk

Med på pressträffen fanns även regionpolischef Mats Löfving som uppgav att det i Stockholms län finns 25 stycken så kallade utsatta områden, varav sex ”särskilt utsatta”, och 52 kriminella nätverk. Viljan att använda våld ökar och enligt Löfving sysslar nätverken framför allt med narkotika och välfärdsbrott.

Då man förut kunde skjuta för att inte ens träffa och bara skrämmas, är det i dag mer avrättningar det handlar om.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven om klanerna: ”Vill inte koppla brottsligheten till etnicitet”