Det är dystra tider för allt fler aktiebolag i landet. Under föregående månad försattes 522 bolag i konkurs. Konkursnivåerna följer en ökande trend.

Sammanlagt har 5 678 aktiebolag försatts i konkurs hittills under 2018. För samma period under föregående år handlade det om 5 158 aktiebolag. På årsbasis ser Sverige en ökning av antalet konkurser med 10 procent. För det senaste halvåret är den ökningen kraftigare och når 22 procent, skriver kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

– Vi är inte förvånade över novembers dystra konkurssiffror. Sedan sommarens trendbrott har konkurserna ökat varje månad i hela landet. Vår prognos är att efter fem år med stadigt låga konkursnivåer så kommer vi detta år att få se en rejäl ökning, säger Henrik Jacobsson VD på Creditsafe.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Läs mer: Företagsklimatet kraftigt försämrat i storkommunerna

Det är främst små och medelstora företag som försatts i konkurs. Under senare år har det rapporterats om dystra tider för bolag som främst når sina kunder genom fysiska butiker. Orsaken är den kraftiga övergången till e-handel.

Sett till hela landet handlar det om 522 företag som försatts i konkurs i november och till följd av konkurserna drabbas 1 396 anställda. Det är en ökning med 25 procent jämfört med november 2017.

Två län som utmärker sig i statistiken för november är Gävleborg och Kronoberg. I Gävleborg har konkurserna ökat med 180 procent och för Kronoberg handlar det om en ökning på 167 procent. När det gäller statistik på årsbasis registreras flest konkurser i Örebro och Uppsala.

Dyster syn på ekonomin

Hushållens generella syn på den svenska ekonomin är fortsatt dystrare än normalt, rapporterar Konjunkturinstitutet.

– Enligt Konjunkturinstitutet har hushållens förtroende för ekonomin minskat. Det kan spä på detaljhandelskonkurserna ytterligare, speciellt om vi också går in i en lågkonjunktur, säger Richard Damberg, ekonom på UC till SvD.