En 55-årig man i Skåne skadade sig efter ett fall men ambulansen bedömde att det inte var allvarligt och vägrade köra honom till sjukhus. Smärtan blev värre och mannen sökte vård men blev återigen hemskickad. En vecka senare spred sig smärtan till armen och akuten konstaterade att nacken var bruten.

Det var den 25 maj som mannen föll handlöst tre meter i Kristianstad. Han larmade ambulans som undersökte honom och efter kontakt med sjukhuset gjorde vårdpersonalen bedömningen att skicka hem honom, rapporterar Lokaltidningen.

LÄS ÄVEN: Patient skickades hem trots smärtor i huvud och nacke – hade hjärnblödning

Mannen fortsatte arbeta i två dagar samtidigt som han hade smärta i nacken. Men fem dagar efter fallolyckan började smärtan sprida sig ned till mannens arm. Han sökte sig därför till akuten men där kunde man inte hjälpa honom utan hänvisade till vårdcentralen. Där kände vårdpersonal på kroppsdelar och skickade sedan hem mannen med starkare värktabletter mot smärtan.

Men värken fortsatte och spred sig ned till armen. Åtta dagar efter olyckan sökte han sig återigen till akuten för att få hjälp. En röntgen genomfördes för första gången och visade att mannens nacke hade gått av helt. I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg uppger mannen att han gått med bruten nacke i en vecka.

”Söndagen 2/6 åter till akuten. Efter sedvanlig visuell inspektion och undersökning togs beslut om röntgen. Röntgen togs och sedan blev det fart i systemet. Stel krage sattes på och fixering av nacke skedde, magnetröntgen togs. Nacken var bruten (helt av). Transport Malmö och omedelbar steloperation tog vid”

LÄS ÄVEN: Fyraåring med feber, smärtor och kräkningar skickades hem med ”halsfluss” – hade brusten blindtarm