En 6-årig flicka med växande hjärntumör i behov av livsviktig magnetkamera varannan månad får ingen tid hos Karolinska sjukhuset. Sammanlagt väntar tio barn i ovisshet.

Varannan månad ska 6-åriga Emma Askernäs genomgå undersökning för att se hur tumören utvecklar sig. Men enligt Karolinska sjukhuset finns det nu inga tider, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Karolinska sjukhuset sköt upp cancerundersökning – barn dog

Sammanlagt finns tio barn i kö som har väntat i upp till en månad på magnetkamera. I Emmas fall har hon en växande hjärntumör som beskrivs vara stor som två ägg i hjärnan. I tre år har hon levt med tumören som även utvecklat en dottertumör och är därför i stort behov av täta kontroller för att se att medicinen fungerar.

– Om vi inte får till någon magnetkamera kan vi inte se vad som händer i huvudet och om medicinen hjälper eller inte. Hjälper den inte måste vi byta medicin eftersom tumören växer fort, säger Emmas pappa.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk man som anlände med ambulans fick inte plats – skickades hem och dog av blodförgiftning

Samhällsnytt uppmärksammade tidigare i vår hur Karolinska sjukhuset på grund av resursbrist flyttade fram en regelbunden undersökning av ett barn som haft cancer. Vid nästa undersökningstillfälle upptäckte läkarna att cancern hade spridit sig och barnet avled kort därefter.