Medan 92 procent av de tillfrågade miljöpartisterna är nöjda med public service, delar bara 29 procent av Sverigedemokraterna deras åsikt.

Enligt undersökningen som Sifo gjort på uppdrag av SVT Opinion anser 57 procent att public service-utbudet, med SVT, SR och UR, är värt kostnaden. 34 procent anser att den inte är det.

På SVT är programchef Jan Helin positivt överraskad.

– Sett till helheten så är resultatet positivt. Det brukar generellt vara ungefär 50/50 när man frågar om något är prisvärt. De flesta brukar önska ett lägre pris på något som man redan betalar för. Så sätt är detta ett positivt resultat. Sen vill vi så klart, precis som alla andra, att fler ska tycka att det vi gör är värt pengarna, säger Jan Helin.

Äldre är mer positivt inställda än yngre. En ännu större skillnad finns då man tittar på partisympatier.

Medan miljöpartister, socialdemokrater och centerpartister är mest nöjda, är Sverigedemokrater och kristdemokrater minst imponerade. Moderater och vänsterpartister ligger på genomsnittet av befolkningen i stort.

Tv-licensen ersätts nästa år med en obligatorisk skatt för alla, oavsett om man tar del av public service-utbudet eller inte. Sverigedemokraterna har som enda parti röstat emot detta.

– Det är bra att man moderniserar tv-avgiften så att den håller för kommande generationer. I dag finns det nästan 1,5 miljoner svenskar som tittar mycket på SVT men som bara tittar digitalt, nu kommer alla vara med och betala, har SVT:s vd Hanna Stjärne tidigare sagt till Kulturnyheterna.