I Danmark talar regeringen klarspråk om de problem som uppkommit genom invandring. Ny statistik visar att i det man kallar för landets ”getton” är hela 60 procent av invånarna med utomeuropeisk bakgrund beroende av socialbidrag.

Det danska arbetsmarknadsdepartementet har presenterat nya siffror rörande landets 29 mest invandrartäta områden – ”getton” med rättfram dansk terminologi – rapporterar danska Ektstra Bladet.

Hela sex av tio invånare med utomeuropeisk bakgrund lever på socialbidrag alternativt förtidspension. Ytterligare en siffra som uppmärksammas är att endast 15 procent av dessa invånare har någon utbildning.

Arbetsmarknadsminister: ”Lever i en parallell värld”
Enligt arbetsmarknadsminister Troels Lund Poulsen från det liberala partiet Ventste är detta en situation som regeringen betraktar som oacceptabel.

– Det är ett stort problem med sammanhållningen att så många människor lever helt utanför det danska samhället och nästan bor i en parallellvärld. Vi kan inte acceptera det, förklarar Lund Poulsen.

För att lösa problematiken i dessa områden har regeringen föreslagit en ”getto-plan” som bland annat innebär hårda sanktioner mot bidragstagare som inte tar de arbeten som samhället erbjuder.

– Det måste kännas i plånboken, säger Lund Poulsen.

8 av 10 utländska kvinnor arbetslösa
Den nya statistiken från arbetsmarknadsdepartementet visar även att av åtta av tio kvinnor med utomeuropeisk bakgrund är arbetslösa. När det gäller män är nästan sju av tio arbetslösa.

– Det här är resultatet av en misslyckad integrationspolitik under lång tid, kommenterar Troels Lund Poulsen siffrorna.