På torsdagen blev en bibliotekarie i 60-årsåldern attackerad av ett ungdomsgäng när han gick för att köpa lunch. Han hade tidigare bett det stökiga gänget att uppföra sig inne på biblioteket.

Det var på invandrartäta Bergsjöns bibliotek i Göteborg som en bibliotekarie bad det stökiga gänget att följa ordningsreglerna. Sedan blev han påhoppad och sparkad i ryggen, rapporterar SR.

Biblioteket stängde efter händelsen för dagen och öppnade igen vid lunchtid på fredagen – med väktare på plats. Väktarna ska vara kvar framöver så länge det anses behövas. Medarbetarna får nu krisstöd och företagshälsovård.

LÄS ÄVEN: Socionom ska få ordning på bråk och droghandel på bibliotek

Ännu en bibliotekarie misshandlad tidigare i veckan

Tidigare i veckan misshandlades även en medarbetare på ”utsatta” området Backas bibliotek i Göteborg när denne skulle gå hem från jobbet. Detta efter att gärningsmännen blivit ombedda att lämna lokalen vid stängning.

Annika Cross, verksamhetschef för biblioteken i Sydväst i Göteborg, menar att den här typen av gängvåld inte är ett växande problem för just biblioteken utan att det följer samhällets utveckling i stort.

– Jag tänker att det här är en spegling av hur samhället ser ut, säger Annika Cross.

LÄS ÄVEN: Väktare sätts in efter misshandel av bibliotekarie