På måndagen publicerades ett öppet brev som skrivits av 60 internationella läkare. I brevet uttrycker de en rädsla för att WikiLeaks-grundaren Julian Assanges hälsotillstånd är så dåligt att han kan dö inne i det brittiska högsäkerhetsfängelset. Samhällsnytt har tidigare rapporterat om Assanges brev inifrån fängelset där han vittnar om isolering och grov psykisk ohälsa. 

Den australiske 48-åringen kämpar fortfarande mot USA som vill ha honom utlämnad från Storbritannien på grund av spionanklagelser. Blir han utlämnad till USA riskerar han att dömas till hela 175 år i ett amerikanskt fängelse.

Assange använde WikiLeaks för att år 2010 publicera klassificerade militära och diplomatiska filer om USA:s bombkampanjer i Afghanistan och Irak. Detta kom att bli väldigt genant för den amerikanska regeringen.

LÄS ÄVEN: FN:s särskilde rapportör om tortyr: Sverige skyldigt till samordnad kampanj för att tysta Assange

Läkarna kräver att Assange får expertvård

I brevet, som skickades till Storbritanniens inrikesminister Priti Patel, kräver läkarna att Assange flyttas från Belmarsh-fängelset i sydöstra London till ett universitetssjukhus.

Läkarna baserar sin bedömning på ”upprivande ögonvittnesberättelser” om hur han såg ut i domstolen 21 oktober i London, och en rapport utfärdad 1 november av Nils Melzer, FN:s särskilda föredragande om tortyr.

I det 16 sidor långa brevet skriver de bland annat:

Vi skriver detta öppna brev, som läkare, för att uttrycka vår allvarliga oro för den fysiska och psykiska hälsan hos Julian Assange

Herr Assange behöver akut medicinsk bedömning av både hans fysiska och psykologiska hälsotillstånd.

De skriver att all medicinsk behandling som ges bör administreras på ett välutrustat och kompetent bemannat universitetslärarsjukhus (tertiärvård).

Om en sådan brådskande bedömning och behandling inte äger rum, har vi verklig oro över de bevis som för närvarande finns om att Assange kan dö i fängelse. Den medicinska situationen är därmed brådskande. Det finns ingen tid att förlora.

Uppvisade svaghet i domstolsförhandling

När Assange uppträdde offentligt för första gången på sex månader, vid en domstolsförhandling förra månaden, verkade han svag. Han ska också ha varit förvirrad när han blev ombedd att prata.

Assange hade svårt att minnas sitt eget födelsedatum, och i slutet av förhandlingen berättade distriktsdomare Vanessa Baraitser att han inte hade förstått vad som hände i domstolen.

Han klagade också på förhållandena i fängelset.

Läkarna som har skrivit det öppna brevet kommer från USA, Australien, Storbritannien, Sverige, Italien, Tyskland, Sri Lanka och Polen.

LÄS ÄVEN: Julian Assange berättar om sin isolering i brev från fängelset