En äldre man i Skåne fick kraftig och ihållande huvudvärk som varade i nästan en vecka. Han ringde därför till vårdcentralen där en sjuksköterska avfärdade hans oro med rådet att använda nässpray. Bara 72 timmar senare opererades mannen för hjärnblödning.

Det var i vintras som 61-årige Bengt Remgren sökte råd över telefon när hans egen självmedicinering inte hade resulterat i någon förändring. Sjuksköterskan gjorde då bedömningen att det handlade om bihålorna eller en stresshuvudvärk och gav det det lugnande beskedet att bara fortsätta som vanligt med nässpray, rapporterar Lokaltidningen.

– Jag kände att sköterskan som jag pratade med inte lyssnade på mig. Den nonchalansen kunde ha kostat mig livet, säger Bengt.

Opererades för hjärnblödning
Bengt var skeptisk till att huvudvärk sitter kvar i hela fem dagar och upplevde att sjuksköterskan inte hade diagnostiserat honom korrekt. Han bokade därför in ett besök hos en läkare i Lund som röntgade och tog ett ryggmärgsprov. Det visade sig vara hjärnblödning. Redan dagen därpå blev han opererad.

”Jag hade en jävla tur”
Efter situationen med vårdcentralen har Bengt vänt sig till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. De är kritiska till sjuksköterska som inte har ställt väsentliga frågor innan hon gav diagnosen.

– Jag vill inte att någon annan råkar ut för något liknande, eller värre. Det var därför jag valde att anmäla det. Jag hade ju en jävla tur på ett vis men alla kanske inte hade haft det, konstaterar Bengt.