amelia

Foto: Privat.

Inrikes

7-åring till vårdcentral efter olycka – fick ögonlocken limmade

Publicerad 1/30/2020
Annons

När 7-åriga Amelia fick ett jack mellan ögonen av en fallande stol fördes hon av mamman till den lokala vårdcentralen. Där bestämde man att såret skulle limmas ihop. Men i stället blev det Amelias ögon som limmades ihop. Ingreppet resulterade i en skada på hornhinnan.

Det var i fredags som Amelia skulle ställa upp stolen på bänken efter skoldagens slut då hon ramlade och fick stolen över sig. Jacket mellan ögonen blödde kraftigt och mamma Pia tog snabbt dottern till Cityhälsan söder, vårdcentralen i Hageby i Norrköping.

På vårdcentralen beslöt läkaren och sjuksköterskan att såret skulle limmas ihop. Snart kunde Pia höra sin dotter skrika att hon inte kunde öppna ögonen.

– Läkaren höll ihop såret medan sjuksköterskan droppade limmet. Det var ett löst lim som påminde om limmet man har till lösnaglar och det rinner. Jag sa till att de skulle täcka ögonen, säger Pia Olsson till Aftonbladet.

Skrek av smärta

Då läkaren och sjuksköterskan upptäckte misstaget försökte man använda koksalt för att få bort limmet och bända upp Amelias ögonlock. Pia vittnar om hur läkaren höll upp ögonlocket med tummen samtidigt som han drog ned underdelen av ögat medan Amelia skrek av smärta.

Efter de tafatta försöken att få bort limmet fick Pia nog och tog sin dotter till akuten och sedan till en ögonspecialist. Där lyckades man efter en timme att klippa upp ögonfransarna så att Amelia kunde öppna ögonen.

Skada på hornhinnan

Med sig hem fick Amelia en salva som hon skulle smörja ögonen med men då det inte blev bättre, och smärtan satt i, åkte de på lördagen till Linköpings universitetssjukhus ögonklinik där man konstaterade de att hon hade fått en skada på hornhinnan.

Efter händelsen på vårdcentralen har Pia gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

På Cityhälsan söder uppger verksamhetschef Kenneth Andersson att man inte vill kommentera ärendet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons