En äldre man med andningssvårigheter som rehabiliterades efter en kranskärlsoperation avled när en sjuksköterska missade att kontrollera nivån i syrgasflaskan.

Det var den 4 april 2017 som en man i 70-årsåldern hade svårt att andas och därför sökte vård vid Södersjukhuset i Stockholm. Patienten röntgades och läkarna påträffade en elakartad tumör i bröstkorgen, rapporterar Mitti.

LÄS ÄVEN: Kopplade urinslangen till blodomloppet på sjukhus – svullnade och dog

Omkring tre månader senare blev mannen opererad på Karolinska universitetssjukhuset. Men efter operationen upplevde mannen fortfarande svårigheter att andas vilket inte alls hade blivit utrett i samband med besöket hos Södersjukhuset.

Mannen fick genomgå en kranskärlsröntgen som visade att han hade förträngningar i tre kranskärl. Han var därför tvungen att genomgå ytterligare en operation men kön på Karolinska universitetssjukhuset var för lång, därför fick mannen istället en tid hos Universitetssjukhuset i Örebro.

Operationen genomfördes med ett lyckat resultat och mannen överfördes sedan till en rehabiliteringsklinik i Stockholms län. Vid kliniken skulle mannen få hjälp att andas med syrgas. När flaskan var slut skulle en sjuksköterska byta ut den. Bara en timme senare påträffades mannen död i sin sjukhussäng. Då insåg vårdpersonalen att nivån i syrgasflaskan hade varit för låg.

IVO ser inget samband
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar Södersjukhuset för att ha missat förträngningarna i kranskärlen. Vidare kritiseras även sjuksköterskan för bristfällig läkemedelsbehandling som strider mot patientsäkerhetslagen. Men enligt IVO finns det inte något tydligt samband mellan att syrgasen tog slut och patientens hjärtstopp.