De första flyktingarna till Sverige från krigsdrabbade Ukraina är nu på väg. Bland annat flygs genom en kristen församling i Skåne ett 80-tal barnhemsbarn från Kiev in till landet.

Det är församlingen Kingdom Center i Höör som under en längre tid haft ett samarbete med barnhemsverksamhet i Ukraina som nu tillsammans med den kristna välgörenhetsorganisationen Angel Wings samordnar en resa för såväl barnen som barnhemspersonalen till Sverige.

Enligt uppgift lämnade sällskapet norra Kiev natten mot fredag. Ingen uppgift finns ännu om när de beräknas anlända till Sverige. Det är många som försöker ta sig ut ur Ukraina och de som tar landvägen hamnar ofta i långa köer.

Handlar om verkliga barn

I motsats till de så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” som under en längre tid anlänt till Sverige i stora skaror från främst Afghanistan och som i kontrast till den missvisande beteckningen till övervägande del varit vuxna män, handlar det i det här fallet om verkliga barn som dokumenterat antingen saknar föräldrar eller kommer från trasiga hemförhållanden och därför placerats på barnhem.

– De är väldigt upprivna. Det är en otroligt stressad situation för både personal och barn. Barnen kommer dessutom redan från förhållanden där de upplevt trauman, förklarar Helena Segerliv som är en av grundarna till Kingdom Center och initiativtagarna till samarbetet med barnhemsverksamheten in Ukraina.

Ska återvända när läget stabiliserats

När barnen och deras ledsagare anländer kommer de att inackorderas på Kingdom Centers konferensanläggning och aktivitetscenter strax utanför Höör. Här finns enligt uppgift gott om plats att ta emot dem. Man hoppas dock på hjälp från lokala företag med sådant som mat och andra förnödenheter och att ordna med aktiviteter för barnen.

– Barnen kommer formellt inte att söka asyl i Sverige. Planen är att de ska återvända så fort läget stabiliseras, berättar Helena Segerliv.

På fredagseftermiddagen meddelade Migrationsverket att Sverige tagit emot nio personer som flytt från Ukraina.

– Det är svårt att uppskatta hur många som kommer just till Sverige, säger Fredrik Bengtsson, chef för Migrationsverkets region Syd till SVT.