En 82-årig kvinna förlorade närmare en halv miljon kronor i ett telefonbedrägeri – men istället för stöd valde banken att stänga ner hennes konton och utesluta henne som kund.
Kvinnan, som i artikeln kallas ”Karin”, blev under hösten 2024 uppringd av en bedragare som utgav sig för att representera hennes bank. Enligt SvD led hon av begynnande demens och förstod inte situationen fullt ut, vilket bedragaren utnyttjade. Under några veckor genomfördes sexton utlandsöverföringar från hennes konto – sammanlagt försvann cirka 500 000 kronor.
När sonen upptäckte vad som skett kontaktade han banken och reklamerade överföringarna. Även en polisanmälan upprättades. Men bankens svar blev att skicka en blankett med krav på kompletterande information. Kort därefter meddelades att affärsrelationen skulle avslutas med omedelbar verkan.
I ett skriftligt besked från banken, återgivet av SvD, står att man inte kunde “hantera risken för penningtvätt eller finansiering av terrorism som är förknippad med att upprätthålla affärsförbindelsen”.
Borde slagit larm
Kvinnan förlorade inte bara sina pengar – utan också tillgången till sina konton och sitt Bank-ID, vilket försvårade hennes vardag ytterligare. Sonen kritiserar banken för att ha agerat sent och sedan straffa hans mor, trots att hon var brottsoffer. Enligt honom borde bankens säkerhetssystem ha slagit larm långt tidigare.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Ärendet har nu anmälts till Allmänna reklamationsnämnden (ARN), där man prövar om banken har brustit i sitt ansvar. En pensionerad polis, som bistår familjen, anser att bankens agerande bör granskas närmare. Han menar enligt SvD att det kan finnas grund för att ställa banken till svars, om ett tydligt orsakssamband kan påvisas.
Skandiabankens presstalesperson har i en kommentar till Svenska Dagbladet sagt att banken inte får upprätthålla kundrelationer utan tillräcklig kännedom om kunden, särskilt inte om risken för penningtvätt bedöms som hög.
Enligt SvD är äldre personer kraftigt överrepresenterade bland offren för telefonbedrägerier. Samtidigt har över 100 000 sådana brott polisanmälts de senaste fem åren – något som nu väcker frågor om bankernas ansvar gentemot utsatta kunder.
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.