Utlänning- och integrationsministeriet i Danmark har granskat 21 000 utdelade medborgarskap från 2014. Detta för att se om de sysslade med kriminella aktiviteter under tiden de ansökte. 83 av dessa har gjort det – och riskerar därför att nu bli av med sina danska medborgarskap.

Ministeriet har gått igenom danska medborgarskap som tilldelats invandrare från 2014 till och med april 2018.

”Av de fler än 21 000 ärenden som ministeriet har granskat hittades 83 fall där avvikelser konstaterades i förhållande till vad den sökande angav, i samband med sin ansökan om danskt medborgarskap, och den information som för närvarande framgår i brottsregistret”, rapporterar ministeriet till Danmarks parlament Folketinget.

”Fallen är för närvarande under ytterligare undersökning. 18 ärenden har redan överlämnats till polisen”, uppger ministeriet.

Det är ett avtal som infördes förra året som möjliggör denna process. Det liberalkonservativa partiet Venstre, de konservativa, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och Socialdemokraterna var eniga om att skärpa lagstiftningen på så vis att brottslighet i samband med ansökan om medborgarskap ska vara anledning till att inte utfärda medborgarskap.

”Medborgarskapet är en av de största gåvorna”

”Det visar naturligtvis att det fanns behov av ett skarpare fokus på detta, eftersom det är ganska viktigt att om du vill vara en dansk medborgare måste du uppfylla kraven, inklusive att du måste inte ha begått brott,” säger liberalkonservativa Venstres partiledare Dahlin och fortsätter:

”Att bli tilldelad medborgarskap är en ganska viktig process. Det är en gåva, kanske en av de största gåvorna som någonsin har givits, så det är viktigt att vi ställer strikta krav och också ser till att människor som försöker fuska genom systemet inte tillåts att göra det.”

Brottslighet som kan leda till indraget medborgarskap är allt ifrån trafikböter till grövre brott.

LÄS ÄVEN: Danmark drar in medborgarskap för IS-terrorist – inte längre ”dansk”