hemtjanst-trygghetslarm
Inrikes

85-åring låg skadad i 17 timmar – ignorerades av hemtjänsten

Publicerad 3/23/2022
Annons

En Parkinson-sjuk 85-årig kvinna skulle sätta sig i soffan men föll och skadade sig så att hon inte kunde ta sig upp igen. När hemtjänsten kom till bostaden och inte fick något svar åkte man bara därifrån. Det tog 17 timmar innan kvinnan fick hjälp. Omsorgsmissen är nu föremål för en lex Sarah-utredning.

Det var i förra veckan som den 85-åriga kvinnan bosatt i Helsingborg skulle sätta sig efter att ha diskat. Hon hade tagit av sig armbandslarmet för att det inte skulle vattenskadas vid diskningen och inte hunnit ta på det igen när olyckan var framme.

Efter fallet i golvet och de skador hon ådrog sig var hon oförmögen att ta sig upp igen. En stund senare hörde hon hemtjänsten ringa på dörren för sitt inbokade besök men kunde inte ta sig till dörren och öppna.

Hemtjänstpersonalen gav sig då bara iväg från adressen, utan att underrätta ledningen om att man inte fått kontakt med kvinnan. Agerandet är också ett brott mot gällande regler som säger att man ska gå in med larmnyckel i dylika situationer.

I 17 timmar låg den 85-åriga skadade och sjuka kvinnan på golvet med svåra smärtor innan hon till sist fick hjälp. Hon var då frusen och medtagen och fick föras till sjukhus med ambulans. Enligt undersökande läkare kunde kvinnan ha avlidit.

Hemtjänstanställd kan få sparken

Kommunen har nu lex Sarah-anmält sig själva för den allvarliga omsorgsmissen. Det är nu upp till vård-och omsorgsförvaltningen att utreda vem eller vad som kan lastas för det kvinnan råkade ut för.

– Antingen är det ett systemfel eller också ett individuellt felaktigt agerande. Men i vilket fall som helst är våra kunder en utsatt grupp som har rätt till hjälp. Om utredningen landar i att den anställda begått fel så blir det ett arbetsrättsligt personalärende, förklarar Erik Semb, verksamhetschef för hemvården, i en kommentar till media.

Ett beslut i ärendet väntas komma om ett par veckor.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons