migrationsverket

Foto: Björn Bjarnesjö

Inrikes

9 000 efterlysta med utvisningsbeslut i Sverige

Publicerad 4/11/2023
Annons

Vid årsskiftet hade Migrationsverket lämnat över 13 036 öppna ärenden till polisen gällande migranter som fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd och det krävdes polisiära insatser för att genomföra utvisning. Av alla ärendena var drygt 9 000 personer efterlysta.

I ett reportage av Fokus vittnar anställda vid Migrationsverkets förvar om kaos. En anställd säger att de släpper ut ”långt fler” än vad de utvisar.

LÄS ÄVEN: Illegala invandrare kräver amnesti – SD: Åk hem

Utöver de 9 000 efterlysta fanns flera ärenden om personer som nekats uppehållstillstånd och som inte överlämnats till polisen samt fall där personer blivit kvar trots att de fått utvisningsbeslut på grund av brottslighet.

En anledning till situationen är att maxtiden för att sitta i förvar är ett år, sedan måste de släppas fria.

– Vi bjuder dem på bussbiljetter så att de kan ta sig därifrån. Men i regel kommer någon polare och häm­tar upp dem. Sedan är de borta, säger den anställde till Fokus.

Illegala söker asyl

Migranter som befinner sig illegalt i Sverige är ännu en problemgrupp då de söker asyl direkt när de upptäcks, vilket gör att myndigheten inte får ta dem i förvar.

– Asylpro­cessen är ofta lång och krävande och under den tiden har de alla möjligheter att försvinna in i skuggsamhället, säger hon Anna Högberg, tidigare besluts­fattare vid ett av Migrationsverkets förvar.

LÄS ÄVEN: Lärare vill undantas från krav på att rapportera illegala invandrare

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons