Tidigare i veckan uppmärksammades att en förening i Växjö har mottagit statligt stöd med 6,4 miljoner kronor under ett år. Detta trots att föreningen saknade bokföring och gick i konkurs. Bakom verksamheten står en tidigare S-politiker och konkursveteran med en fotbollsförening som är helt grundad på etnicitet.

Det var i söndags som DN skrev att fotbollslaget Växjö United, tidigare registrerat som Sufstars – en del av Somaliska ungdomsföreningen, SUF, som gick i konkurs 2015 – misstänks för uppgjorda fotbollsmatcher och falska identiteter på sina spelare.

Polisen har inlett en förundersökning efter att division 3-laget på ett mystiskt sätt tappade en klar serieledning som skulle innebära uppflyttning till högre division. I tidningen går det att läsa hur Växjö United vann match efter match för att sedan börja förlora matcher på märkliga sätt.

I samband med lagets suspekta matchresultat har det samtidigt placerats onormalt stora summor pengar i matcherna genom asiatiska vadslagningsbolag.

https://www.facebook.com/vaxjounitedFC/photos/a.1612653809059268/2210767259247917/?type=3&theater

Vid sidan om konstiga matchresultat har även otillåtna spelare deltagit i matcher. Fotbollslaget har använt sig av spelare som tidigare dömts i rättegångar rörande uppgjorda matcher. Dessa spelare har därför varit avstängda från att delta i spel av Svenska fotbollsförbundet.

Men det slutar inte där. I samband med förundersökningen om uppgjorda matcher för att vinna stora summor pengar framkommer också att fotbollslaget är del av den tidigare somaliska ungdomsföreningen, SUF. Det är en förening som tidigare varit tvungen att lägga om sitt fotbollslag Sufstars till att bli dagens Växjö United i samband med ett flertal konkurser och miljonskulder.

Konkurs och ekobrott
År 2015 figurerade den Somaliska ungdomsföreningen tillsammans med ett kopplat bolag i ett misstänkt ekobrott. Det var mellan juni 2014 och juli 2015 som verksamheten tog emot 6,4 miljoner kronor av Arbetsförmedlingen. Det statliga stödet var ämnat för att möjliggöra en etableringslots av nyanlända. Men så blev det aldrig och verksamheten försattes i konkurs.

Arbetsförmedlingen försökte kräva tillbaka pengarna utan resultat. En konkursförvaltare förklarar att den totala skulden vid konkursen var 977 167 kronor och verksamhetens tillgångar var 94 kronor.

– Det fanns ingen bokföring överhuvudtaget och för att vara en ideell förening handlade det ju om mycket pengar, säger konkursförvaltaren, advokat Johan Wänersjö.

Polisen kopplades in
I samband med att konkursförvaltaren granskade den somaliska ungdomsföreningen upptäckte man att bokföringen var spårlöst försvunnen. Det misstänktes därför att det handlade om ekonomisk brottslighet och konkursförvaltaren upprättade en polisanmälan.

Ekobrottsmyndigheten tog hand om ärendet och kunde se att det redan fanns en tidigare nedlagd polisanmälan från Skatteverket. Kammaråklagare Sara Bjerefeldt vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö valde därför att också lägga ned ärendet.

Nu är ungdomsföreningen återigen på polisens bord men genom sin nya ungdomsverksamhet Växjö United. En polisavdelning som utreder idrottsrelaterad brottslighet har inlett en förundersökning med flera olika brottsmisstankar mot fotbollslaget, det vill säga gamla SUF Stars – en del av Somaliska ungdomsföreningen.

Enligt polisen handlar det inte bara om uppgjorda matcher och otillåtna spelare. Det har även framkommit information om personer som vistats i landet med falsk identitet och även en fotbollsspelare som utsatts för olaga hot.

S-politiker
Bakom Somaliska ungdomsföreningen, Sufstars och numera Växjö United står en tidigare socialdemokratisk politiker, 38-årige Mohamed Abdi Elmi. Det är samma person som Växjö tingsrätt försatte i personlig konkurs med 1,2 miljoner kronor i skulder efter situationen med bland annat Somaliska ungdomsföreningen och etableringslotsning av nyanlända.

I samband den personliga konkursen blev Abdi Elmi flitigt omskriven i lokal media vilket i sin tur resulterade i att Socialdemokraterna tvingade honom att lämna partiet.

Fler konkurser
Det finns fler konkurser kopplade till Abdi Elmi där han varit huvudman för bolagen. Det gäller bland annat ett handelsbolag vid namn Tahs och ett aktiebolag som bedrivit gymverksamhet som båda försattes i konkurs. Bokföring saknades även i dessa bolag. Skulderna uppgick sammantaget till över en miljon kronor.

Den somaliska ungdomsföreningen och det tillhörande fotbollslaget Sufstars flyttades till en annan förening och bytte namn till Växjö United för att att inte påverkas av Abdi Elmis konkurser i tingsrätten.

Efter konkurserna har Abdi Elmi återigen intagit en ledande roll i den somaliska idrottsverksamheten i Växjö. På papperet var Abdi Elmi sportschef i Sufstars och han är numera sportchef i den nya verksamheten Växjö United. Enligt uppgifter är det fortfarande Abdi Elmi som leder verksamheten medan det enligt honom själv är helt olika verksamheter.

Även skuldsatt till Växjö
Det finns ytterligare två konkurser kopplat till Adbi Elmani. Den ekonomiska föreningen Elmaani och ett lokalvårdsföretag som även bedriver arbetsträning för arbetssökande. Vid konkurserna fanns skulder på omkring 840 000 kronor.

Enligt Växjö kommuns fritidschef, Jessica Råhlin uppges även fotbollslaget Växjö United ha skulder till kommunen på drygt 96 000 kronor.

Sufstars historia
Hösten år 2014 uppmärksammades det somaliska fotbollslaget från Växjö i Barometern efter en match mot Oskarshamn AIK. I samband med matchen beskrivs stämningen som hätsk både på och vid sidan om fotbollsplanen. I artikeln beskriver OAIK:s tränare Henrik Larsson att han kände sig omskakad.

”Inför straffläggningen uppfattade OAIK-tränaren stämningen som så hätsk att han övervägde att ta sitt lag av planen. Deras ledare och tränare var ganska heta. Jag kände tidigt att det var bara att hålla sig jättelugn. Jag sa till grabbarna i halvtid att vad ni än gör så ta det lugnt, vi höll nästan igen i närkamperna.”

När laget skulle åka hem till Oskarshamn upptäckte man att lagbussen blivit vandaliserad med stenar.

”Vi sa till domaren inför straffläggningen att kunde han inte få bort folk från målet så lämnar vi planen och avbryter matchen. När de skulle åka hem så upptäckte de att bussen vandaliserats. De hade slängt sten genom rutorna och det var bucklor på bussen.”

Förtydligar ordningsregler
På sin numera nedstängda hemsida går det att läsa att Sufstars/Växjö United är en fotbollsförening som är helt grundad på etnicitet.

”Föreningen startades år 2004 och har sedan dess varit för att vägleda nyanlända Somaliska ungdomar in i det Svenska samhället. Syftet är att främja integrationen mellan gamla och nyanlända Somaliska ungdomar och svenskar.”

På sin hemsida förtydligar föreningen att laget följer ordningsregler.

Den aktive ska följa ledares ordningsregler och regler enligt Fair Play.

  • Vi följer alltid fotbollens regler
  • Vi respekterar alltid domarens beslut
  • Vi uppmuntrar alltid ärligt spel på planen
  • Vi tackar alltid motståndare och domare efter matchen
  • Vi uppträder alltid på ett juste och bra sätt, både på och vid sidan om planen i tränings- och matchsammanhang ska enbart spelare och ledare finnas närvarande vid sidan där avbytarbänken är placerad.

Narkotika anses accepterat
Ytterligare ett avsnitt som kan uppfattas som anmärkningsvärt är det som gäller narkotika. Som texten är författad kan den tolka som att droger accepteras bland vuxna men inte bland barn och ungdomar.

”Sufstars fc accepterar inte att det förekommer droger så som narkotika, alkohol, tobak, khatt eller dopingpreparat när barn och ungdomar deltar i föreningens aktiviteter.”