T.v. Skrivuppgift. T.h. Genrebild skolelever ber. Foto: Privat/Faksimil YouTube

9-åriga elever i Tierp tvingades bekänna sig: ”Jag tillhör islam”

10.6K Shares

På onsdagen uppmärksammades det att en skola i Uppsala län tvingar nioåriga barn att bekänna sig till islam och Allah i samband med religionsundervisningen. Bland annat har eleverna fått skriva, ”jag tillhör islam”.

Det är medborgarjournalisten Katerina Janouch som rapporterar att Söderfors bruksskola i Tierp har ett annorlunda sorts lektionsarbete när det kommer till religionskunskap för elever i tredje klass. Janouch har pratat med Anamaria Roteliuc som är mor till en nioårig flicka i klassen.

LÄS ÄVEN: Elever tvingades utföra muslimsk bön på arabiska – flickorna förvisades längst bak i rummet

Igår publicerade Roteliuc ett inlägg på Facebook i vilket hon skriver att eleverna var tvungna att i ett brev bekänna islamsk tro och delta i en bön samtidigt som böneutrop spelades i klassrummet. Vidare ska barnen ha varit tvungna att färglägga en moské på ett A4-papper.

När elever ifrågasatte om man verkligen behövde delta i aktiviteterna svarade lärarna att de var tvungna.

Min dotter o henne vännen ville inte delta och frågade lärarna: måste man vara med på det här?’ Lärarna svarade: NI MÅSTE VARA MED, ANNARS GÖR VI DET MED ER SEPARAT UNDER RASTTIDEN.
Jag har just skrivit brev till den läraren och rektorn, i morgon väntar en polisanmälan.

Söderfors bruksskolan: Idag framgick det att min dotters klass hade religionkunskapSom bestod av attBarnen var TVUGNA…

Posted by Anamaria Von Roteliuc on Tuesday, March 3, 2020

Lärare hotade med kvarsittning

Enligt Roteliuc har läraren, som sedan Janouch publicering har tagit bort sitt Facebookkonto, hotat hennes dotter med kvarsittning om flickan inte deltar i aktiviteterna och slutför en uppgift där hon skulle skriva, ”jag tillhör Allah”. Flickan vägrade detta, men fick till slut skriva att hon tillhör islam. Roteliuc tydliggör att hon har elevernas religionslektion dokumenterad i ett videoklipp:

Janouch frågar Roteliuc om lärarna har muslimsk bakgrund men så inte är fallet. Hon har kontaktat skolans rektor och ännu enbart fått ett svar från läraren i fråga som erkänner att de arbetar med världsreligionerna.

Efter att händelsen uppmärksammades har både läraren och skolans ledning gjort sig oanträffbara.Roteliuc: ”Indoktrineringen måste få ett slut”

Flickan berättar att hon kommer att gå vidare med händelsen som även ska polisanmälas. Roteliuc menar att indoktrineringen av barn i Sverige måste få ett slut.

– I mina ögon är det oacceptabelt att man utför dylika religiösa övergrepp mot små barn. Den här indoktrineringen måste få ett slut. Det som är otäckt är att det finns åtskilliga radikaliserade muslimer i Tierp. Mina muslimska bekanta som slutat bära slöja har hotats och ifrågasatts. Kanske tror läraren och rektorn att det är bra att tvinga barnen att erkänna sig till Allah? Men det är något jag som förälder, och kristen, aldrig kommer att acceptera i mitt land Sverige, säger Roteliuc till Katerinamagasin.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Danska barn skolades i att förrätta muslimsk bön i klassrummet

10.6K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.