Den 27-årige irakiern Abbe Abdalla Alsaadi, känd i sociala medier under namnet ”Abbe Blattelito” som en så kallad influencer, har gripits av spansk polis misstänkt för mordförsök efter att ha knivskurit en man i halsen. Alsaadi misstänks för sammanlagt två mordförsök under de senaste tio månaderna på den spanska solkusten.

Samnytt har vid flera tillfällen rapporterat om Alsaadi som 2019 dömdes för mord till fängelse i 18 år efter att hans flickvän påträffats död i ett badkar i Solna. I samband med att liket påträffades befann sig även kvinnans barn i lägenheten. Men hovrätten ogillade tingsrättsdomen och rev upp den i brist på bevis. Alsaadi dömdes i stället för grov kvinnofridskränkning och misshandel. Fängelsestraffet ändrades till 3 år och 6 månader.

LÄS ÄVEN: ’Blattelito’ dömd för mord på småbarnsmamma men skonas av hovrätt och friges i förtid: ”Fuck Kriminalvården”

Alsaadi som förekom i belastningsregistret för grov misshandel, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och flera brott mot knivlagen frigavs enligt gällande praxis efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet – två år och sex månader.

Mordoffret Annie

Efter frigivningen flyttade Alsaadi till Marbella i Spanien där han har fortsatt med sina aktiviteter i sociala medier och utger sig även för att ägna sig åt handel med kryptovalutor.

Två mordförsök i Spanien

På torsdagen uppmärksammade spanska medier att Alsaadi har gripits misstänkts för ett mordförsök. Det framgår av medierapporteringen i Spanien att Alsaadi misstänks för ytterligare ett mordförsök i juli 2021 där han på en fest ska ha huggit en person med glasflaska.

Det senaste mordförsöket inträffade den 16 maj i Estepona i Málaga. Alsaadi ska då ha stämt träff med 36-årig man på en parkeringsplats rörande en skuld. Enligt spansk media har Alsaadi rusat ut från sin bil beväpnad med kniv och skurit offret i halsen.

Offret höll upp sina armar för att skydda sig mot attacken och fick då även armen uppskuren. Därefter flydde Alsaadi och lämnade offret blödande på platsen.

Den 24 maj spårade spansk polis Alsaadi som gömde sig på ett hotell i Mijas i utkanten av Málaga. Alsaadi greps vid hotellet och sitter nu häktad i väntan på polisutredningen.

Offrets skador. Foto: Policia Nacional

Hånade svenskt fängelse ”som hotell”

Alsaadi kommenterade sitt tidigare fängelsestraff, kopplat till småbarnsmamman död, vid en klass 1-anstalt i Sverige med orden, ”att sitta inne i Sverige är som att sitta på hotell – värsta lyxet” och hur Kriminalvårdens personal jobbar för en likt hotellpersonal. Vid en nätgranskning har Samnytt inte påträffat någon liknande recension rörande spanska anstalter.

LÄS ÄVEN: Morddömde ’Blattelito’ om fängelset: ”Som hotell – värsta lyxet”
LÄS ÄVEN: Här hånar ’Blattelito’ den villkorliga frigivningen: ”Knullade hela systemets farsa”