Abdul Fatah Abdullah Elmi, född 2002-02-02, döms av Göteborgs tingsrätt till livstids fängelse för ett uppmärksammat gängrelaterat mord i Göteborg i april. En medhjälpare, Kaywan Saleh, född 2001-12-07, döms till ett års fängelse för grovt skyddande av brottsling.

Det var den 28 april som gängkriminelle Abdul stegade in på Nordic Wellness gym i Göteborg, inte för att träna utan för att skjuta ihjäl en annan gängkriminell profil som befann sig där. Efter fullgjort värv inför chockade besökare lämnade han lokalen och fick sedan hjälp med att hålla sig undan polisen.

Mordet hade fångats på övervakningskameror och begåtts inför ett stort antal vittnen och Abdul kunde snabbt gripas. Han var då i färd med att undanröja bevis, bland annat genom att från krutstänk tvätta de kläder han haft på sig vid brottstillfället.

Abdul har i förhör och under rättegång nekat till brott trots övertygande bevisning. På alla besvärande frågor om sådant som binder honom till brottet har han endast svarat ”Ingen kommentar”. Även kumpanen Kaywan har trots uppenbar skuld förnekat brott.

”En ren avrättning”

I ett pressmeddelande i anslutning till att domen meddelades på torsdagen skriver domstolen att ”mordet framstått som en ren avrättning, som skett utan hänsyn till att det funnits flera utomstående personer nära gärningsmannen och offret när skottet avlossades”.

– Vid en sammanvägning av bevisningen har rätten bedömt det som uteslutet att någon annan person än den dömde mannen har utfört mordet, förklarar rättens ordförande, rådmannen Johan Wilhelmsson.

Motivet antas finnas att hitta i en konflikt mellan olika invandrade gängkriminella falanger i ”utsatta” brottstyngda området Norra Biskopsgården i Göteborg. Både mördaren och mordoffret är välkända profiler i dessa importerade brottsmiljöer. Ett personligt agg kan enligt utredningen också ha bidragit.

Från ”sociala insatser” till livstids fängelse

Abdul är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, misshandel och rån men har i stället för straff blivit föremål för ”sociala insatser” och skyddstillsyn som inte haft avsedd rehabiliterande effekt. Han avancerar nu snabbt och direkt till livstids fängelse.

Abdul protesterar genom sin advokat Patrik Kristiansen mot domen Han säger i en kommentar till media att man med stor sannolikhet kommer att överklaga.

Övervakningsbilder från mordet

Nedanstående bildsekvens visar hur Elmi tar sig in på gymmet, skjuter mordoffret i huvudet och sedan flyr från platsen

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är abdul-elmi-gym-01.jpg
Abdul kommer in genom entrédörren till Nordic Wellness. Bild: Polisen.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är abdul-elmi-gym-02.jpg
Abdul drar vapnet inne på gymmet och riktar det mot offret. Bild: Polisen.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är abdul-elmi-gym-03.jpg
Abdul skjuter offret i huvudet på nära håll. Bild: Polisen.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är abdul-elmi-gym-04.jpg
Abdul lämnar brottsplatsen springande. Utanför har han en elsparkcykel väntande. Bild: Polisen.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Abdul och Kaywan åtalas för gängmord på gym i Göteborg