Abed till 12-årig flicka: ”Jag vill mammas död” – sedan våldtog han henne brutalt
Abed Alrazzaq Dib Darwich Alhamo. Foto: Polisen

En syrisk medborgare dömdes till fängelse i 1 år och 2 månader samt utvisning efter att ha fört med sig en 12-årig flicka till ett migrantboende där han sedan våldtog henne. Nu river hovrätten upp domen och räddar kvar mannen i Sverige. Rätten ”antar” att det kommer att föreligga verkställighetshinder.

Det var den 6 augusti som en tolvårig flicka följde med en ett år äldre vän för att träffa en migrant i Täby Centrum i norra Storstockholm. Flickans vän hade fått kontakt med den, enligt egen utsago, 19-årige syriske medborgaren Abed Alrazzaq Dib Darwich Alhamo genom sociala medier-plattformen Snapchat.

LÄS ÄVEN: Hovrätten räddar kvar afghansk pedofil som våldtog 11-årig flicka

Där utgav sig Abed för att heta ”Adam”. Efter det första mötet mellan de tre personerna bestämde man att ses även dagen därpå men då i Åkersberga.

Kriminell migrant

Flickorna tog tåget till Åkersberga där de mötte upp Abed. Vad de inte kände till vara att han efter att ha anlänt till Sverige år 2017 dömts för rån och misshandel till villkorlig dom med samhällstjänst i 160 timmar och samma år även åtalats för ytterligare en misshandel men där bevisen inte ansågs räcka för fällande dom.

Abed tog flickorna till det migrantboende där han vistas i kommunen. På boendet umgicks sällskapet med Abeds vänner. Flickorna fick en dålig känsla när migranterna började prata arabiska med varandra och kasta blickar mot dem. Plötsligt skulle Abeds kompis ut och röka och tog med sig den 12-åriga flickans vän.

Abed passade då på att låsa dörren och dra ned rullgardinen i det sovrum de vistades i. Därefter tvingade han flickan att ta av sig kläderna. Det framgår av hennes vittnesuppgifter att hon har motsatt sig det och tydliggjort att hon bara är 12 år.

Men när hon försökte ta sig ur situationen höll Abed fast henne i handlederna. Han genomförde sedan en vaginal våldtäkt i rummet. Flickan vittnar om att Abeds telefon ringde flera gånger under övergreppet.

Abeds boende. Foto: Polisen
Abeds boende. Foto: Polisen

Tolvåringens vän berättar för polisen att den andra migranten som gått ut för att röka började ringa till Abed när de var på väg in igen. Men dörren till Abeds rum var låst och en stund senare kom flickan ut och såg förstörd ut.

De begav sig hemåt och flickan berättade för sina föräldrar vad som hänt eftersom hon befarade att hon skulle bli gravid då den kondom som Abed använt hade gått sönder.

Hotade att inte prata med polisen

I ett polisförhör med den 12-åriga flickans mor återberättar hon hur Abed ska ha hotat hennes dotter med uppmaningar att inte prata med varken föräldrar eller polisen eftersom hon då kommer ”drabbas hårt”. Av okänd anledning åtalades dock inte Abed för övergrepp i rättssak.

Abed: ”Du vill inte men jag vill – och då gör jag det”

Enligt flickan ska Abed ha sagt att han vill ha sex och svurit på sin ”mammas död” för att förstärka hur mycket han ville. Sedan tydliggjorde han för 12-åriga flickan att han gör vad han vill.

Tingsrätt mildrade straff

Abed greps av polis och erkände att de hade haft sex men hävdade att det var ”frivilligt”. Vidare uppgav Abed att han inte kände till hennes ålder, vilket båda flickorna menar att han gjorde.

Den 10 september dömde Attunda tingsrätt Abed för våldtäkt mot barn och menar att han har varit oaktsam eftersom han inte gjort några efterforskningar kring flickans ålder.

Rätten ansåg att fängelse i ett år och två månader är en tillräcklig påföljd eftersom man även beslutade om utvisning, men med möjlighet att återvända till Sverige år 2030. För utvisningen fick Abed fyra månaders rabatt på fängelsestraffet.

Hovrätten stoppar utvisning

Den 12 november meddelade Svea hovrätt att man instämmer i tingsrättens bedömning när det gäller barnvåldtäkten. Däremot ändrar man påföljden och river upp utvisningen.

Hovrätten menar att det sannolikt inte går att utvisa honom till Syrien. Detta eftersom utredningen ska ha visat att Abed inte har någon direkt anknytning till hemlandet.

Abed. Foto: Polisen

Med hänsyn tagen till mannens personliga förhållanden samt situationen i Syrien, saknas det enligt hovrätten förutsättningar att besluta om utvisning. Detta då eftersom det ”antas” att det kommer föreligga verkställighetshinder när frågan om utvisning blir aktuell.

Hovrätten bestämmer påföljden till fängelse i ett och ett halvt år, vilket efter avdragen rabatt enligt två tredjedelsregeln reduceras till ett år.

LÄS ÄVEN: Etiopisk man med HIV dömd för grov våldtäkt – regeringen stoppar utvisning

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.