Härnösand

Jonas Sjöstedt med Ingrid Nilsson/ABF Härnösand. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

ABF sparkar anställd som tipsade Migrationsverket om asylfusk – ”Strider mot värdegrunden”

Publicerad 2/9/2021
Annons

ABF Västernorrland meddelar att man inte längre har förtroende för en anställd som ska ha tipsat Migrationsverket om misstänkt asylfusk bland kursdeltagare. Enligt mannens utsago har han agerat efter direktiv hos hans tidigare arbetsgivare Härnösands kommun. Men den uppgiften tillbakavisas av kommunledningen med Vänsterpartiet i spetsen som hävdar att man aldrig skulle ange misstänkt asylfusk eftersom det ”står i strid med värdgrunden”.

Det var i slutet av januari som det uppmärksammades att en man som varit anställd hos Härnösands kommun som asylsamordnare och nu senast har arbetat hos vänsterorienterade Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) i Västernorrland – under flera år skulle ha varit i kontakt med Migrationsverket rörande oegentligheter hos migranter.

LÄS ÄVEN: Tusentals utvisningsdömda brottslingar kvar i Sverige

Enligt mannen inleddes hans kontakt med Migrationsverket i samband med migrantkrisen år 2015 när hans dåvarande chef i Härnösands kommun ville att han skulle förmedla information till Migrationsverket om han misstänkte att asylsökande ljög.

Det arbetet att hålla ögonen öppna för misstänkt asylfusk ska mannen sedan ha fortsatt med när han började arbeta för skattefinansierade ABF. Enligt uppgifter i lokalmedia ska mannen ha rapporterat minst två personer till myndigheten.

Statsradion ställde mannen mot väggen: ”Var det fel?”

När statsreporter Ulla Öhman tar upp ämnet i ett radioinslag hos SR P4 Västernorrland är hon intresserad av höra hur mannen ser på sitt agerande utifrån ett samvetsperspektiv.

Tycker du det var fel av dig att skicka tips till Migrationsverket?

– Nej vid den tiden var inte fel. Vi samarbetade med Migrationsverket på den tiden, svarade mannen.

Kommunen skulle aldrig undersöka asylfusk

Den uppgiften tillbakavisas av mannens tidigare chefer i kommunen. Bland annat hävdar Ingrid Nilsson som är chef för Arbetslivsförvaltningen att Härnösands kommun aldrig skulle ägna sig åt så kallat flyktingangiveri i fall av misstänkt asylfusk.

– När den stora flyktingströmmarna kom då hjälpte vi på Arbetslivsförvaltningen till att ge en meningsfull vardag. Det är det vi gör med alla flyktingar.

Förvaltningschef: ”Strider mot värdegrunden”

Nilsson som även är politiskt engagerad i Vänsterpartiet menar att det är helt orimligt att tro att Härnösands kommun skulle ägna sig åt något annat. På frågan huruvida det finns någon chef i kommunen som kan ha tilldelat mannen den här uppgiften svarar hon:

– Nej, nej, det finns inte på kartan. Det finns inte en chans. Det är en värdegrund som står fullständigt i strid men den typen av uttalanden.

Med anledning av det som framkommit rörande mannens kontakter med Migrationsverket har styrelsen för ABF Västernorrland meddelat att man inte längre har förtroende för mannen i deras verksamhet.

LÄS ÄVEN: Överåriga ’ensamkommande’ som anmälts för bidragsfusk slipper åtal

Tidigare uppmärksammade Samnytt tandhygienisten Bernt Herlitz från Gotland som både fick sparken, polisanmäldes och riskerade att förlora sin lägenhet när det uppdagades att han informerat Migrationsverket om åldersfuskande afghanska migranter som utgav sig för att vara minderåriga.

LÄS MER: Bernt försökte stoppa åldersfusket – kan förlora sin lägenhet

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1058Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons