feature-1-paret

De dömda åldringsbrottslingarna Abshir och Rihab. Bild: Polisen.

Inrikes

Abshir och Rihab blåste svenska pensionärer på besparingar – får korta fängelsestraff

Publicerad 5/18/2022
Annons

30-årige Abshir och hans 29-åriga flickvän Rihab bosatta i Göteborg hade ingen lust att leva ”svenne-liv” och försörja sig genom hederligt arbete. I stället skaffade man sig inkomster genom att bedra åldriga svenska kvinnor på deras besparingar. Den äldsta kvinnan är 99 år gammal och sammanlagt kom paret över närmare en halv miljon kronor. Nu döms den invandrade brottsduon till kortare fängelsestraff.

Brottsduon utsåg kvinnor i 80-100-årsåldern till brottsoffer då man antog att dessa är mer lättlurade än andra. Offren har vid sidan av hög ålder också valts ut med så kallad rasprofilering. Samtliga kvinnor har etniskt svensk bakgrund. Paret har medvetet undvikit att begå brott mot personer från sin egen utomvästligt etniska grupp.

LÄS ÄVEN: Här är gänget som blåste åldringar på besparingarna: ”De tog allt jag hade”

Paret, eller eventuellt en i utredningen inte identifierad medbrottsling, ringde upp kvinnorna, utgav sig heta sådant som Veronika Pettersson, Sara Nilsson, Anita Karlsson och Monika Andersson och komma från banken. De påstod att någon försökt ta lån i damernas namn och erbjöd sig hjälpa kvinnorna genom att spärra deras bankkort.

I stället bestal man kvinnorna på deras besparingar. I de flesta fall handlar det om belopp på mellan 10 000 och 30 000 kronor men i ett fall lyckades det livsstilskriminella paret bedra en kvinna på drygt 145 000 kronor.

Lurades av sina bankkort och koder

Kvinnorna ombads lägga sina bankkort tillsammans med koden i ett kuvert. Sedan kom Abshir eller Rihab och hämtade kuvertet efter att ha presenterat sig som anställda på bankens säkerhetsavdelning. Man sade att banken erbjöd tjänsten med upphämtning till kunder i hög ålder för att dessa inte skulle behöva ta sig ut om de har rörelsehinder.

Vid ett eller flera tillfällen har den person som besökt kvinnorna i hemmet också erbjudit en påstådd tjänst från banken att ta med sig smycken och andra värdefulla saker som kanske förvaras i lägenheten och låsa in dessa i ett bankfack.

Paret har efter att de kommit över korten och koderna i bankomater tagit ut så mycket man kunnat av kvinnornas besparingar och spenderat pengarna på konsumtion. I andra fall har man använt korten direkt för att köpa kapitalvaror. Brotten begicks under åren 2020-2021.

Flera av kvinnorna har i förhör och under rättegång vittnat om hur de blivit upprörda, arga och ledsna när det gick upp för dem hur cyniskt utnyttjade de blivit av brottsparet bakom en spelad fasad av att vara hjälpsamma. Flera av dem mår fortfarande psykiskt dåligt efter att de utsatts för vad domstolen beskriver som ”utstuderade” brott. Kvinnorna anklagar i flera fall sig själva för att ha varit så dumma att de lät sig luras.

Blev hotfull och aggressiv i butik: ”Jävla indier”

Åldringsbrottshärvan rullades upp när Abshir och Rihab i februari försökte återlämna kapitalvaror de köpt med ett av de stulna bankkorten i en butik och få kontanter i stället. När de nekades detta blev Abshir hotfull och aggressiv och kallade butiksbiträdet för ”jävla indier” varvid denne larmade polisen.

Under utredningen kunde flertalet brott styrkas med övervakningsbilder från butiker och bankomater. Ytterligare bevis säkrades vid en husrannsakan i parets bostad. Både mannen och kvinnan har vid brotten försökt dölja sina ansikten genom att använda munskydd mot covid-smitta.

Trots överväldigande bevisning har båda två nekat till brott. Kvinnan hävdar att det inte ens är hon på bilderna. På de flesta förhörsfrågor blir svaret bara ”Ingen kommentar”.

Nekar till brott och dukade upp historia

Mannen har vidgått att han gjort uttagen men dukat upp en berättelse om att han fått i uppdrag av en kvinna att ta ut pengar och handla saker och för detta fått en del av pengarna och sakerna i lön. Vem kvinnan är som skulle ha gett honom det uppdraget har han inte velat berätta.

– Hon frågade mig om jag ville tjäna pengar genom att ta ut pengar och köpa saker med bankkort. Vi kom överens om att varje gång jag hade tagit ut pengar eller köpt saker så skulle vi träffas och jag skulle få en del av pengarna. Jag visste inte att korten kom från bedrägerier eller att det var äldre damer som hade blivit bedragna.

Göteborgs tingsrätt sätter ingen tilltro till vare sig Rihabs nekande till att det här hon som fångats på bild eller Bashirs historia.

I domskälen skriver Göteborgs tingsrätt: ”Det har varit fråga om en förhållandevis omfattande brottslighet med systematiska inslag som på ett utstuderat och fult sätt riktat sig mot äldre personer som haft svårt att värja sig mot de påtryckningar som de utsatts för. Det har i många fall varit fråga om långa pressande telefonsamtal. Gärningarna har också föregåtts av planering.

Men trots beskrivningen av brotten som grova, utstuderade och fula utdömer man förhållandevis lindriga påföljder.

De dömda

Abshir Abdulaziz Jama, född 1992-01-18, döms för olaga hot, grovt bedrägeri vid 13 tillfällen, försök till grovt bedrägeri och penningtvättsbrott till fängelse i 2 år och 9 månader (1 år och 10 månader efter straffrabatt). Han frikänns i brist på tillräckliga bevis från ett fall av grovt bedrägeri.

Abshir är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott. Han har också figurerat i trafik- och misshandelsbrott men då av för Samnytt oklara skäl beviljats åtalsunderlåtelse. Eftersom han fått svenskt medborgarskap kan han med idag gällande lagstiftning inte utvisas.

Abshir är född i Sverige av somaliska invandrarföräldrar.

Rihab Al-Mohammed, född 1993-04-17, döms för grovt bedrägeri vid 13 tillfällen och försök till grovt bedrägeri till fängelse i 2 år och 8 månader (1 år och 9 månader efter straffrabatt). Hon frikänns i brist på tillräckliga bevis från ett fall av grovt bedrägeri.

Rihab är tidigare dömd för bland annat stöld. Påföljden har då stannat vid dagsböter. Eftersom hon fått svenskt medborgarskap kan hon med idag gällande lagstiftning inte utvisas

Rihab invandrade till Sverige från Irak år 2009.

Parets försvarsadvokater har kostat skattebetalarna närmare en halv miljon kronor i arvoden.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS ÄVEN: Polisen ska stoppa åldringsbrott med vykort: ”Hoppas det är ett bra sätt”
LÄS ÄVEN: Polisens uppmaning till äldre efter rånvåg: ”Undvik att ha halsband på dig på stan”

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons