Tommie-Lindh-3
Inrikes

Abubaker Mohamad Awad döms till livstids fängelse för mordet på Tommie Lindh

Publicerad 10/19/2020
Annons

På måndagen föll dom i Ångermanlands tingsrätt det uppmärksammade målet mot 23-årige sudanesiske migranten Abubaker Mohamad Awad för mordet på 19-årige Tommie Lindh i Härnösand. Förutom mord fälls han även för grov våldtäkt, våldtäkt, försök till grov misshandel och grovt olaga hot. Påföljden blir livstids fängelse.

Det var på en privat fest den 10 maj som Abubaker först tilltvingade sig ett oralt samlag av en ung kvinna på festen, misshandlade en person och därefter knivmördade Tommie Lindh efter att denne försökt få ut honom ur bostaden och fått anklagelser riktade mot sig om att vara rasist därför att han hade en SD-keps på hatthyllan. Slutligen begick Abubaker ytterligare en våldtäkt i den blodpöl som uppstått efter mordet.

LÄS MER: Sudanesisk migrant högg ihjäl Tommie och våldtog kvinna i blodet: ”Rasist för att han har SD-keps”

Påföljden livstids fängelse motiveras i domen med att Abubaker begått brotten med ”särskild hänsynslöshet”. Han döms även att betala ett skadestånd på 405 000 kronor till brottsoffren och den mördade Tommie Lindhs anhöriga.

Abubaker tilldelades 2011 svenskt medborgarskap och kan därför enligt nu gällande lagstiftning inte utvisas. Han är tidigare dömd för bland annat sexuellt ofredande mot barn, flera narkotikabrott och butiksstöld.

LÄS ÄVEN: Tommie mördades av sudanesisk sexbrottsling som genomförde våldtäkt – kan inte utvisas

Abubaker nekade initialt till brott och hånade i samband med gripandet polisen genom att göra grimascher och pistolgester när han skulle fotograferas. Senare erkände han men hävdade nödvärn. Han fick även genomgå en rättspsykiatrisk undersökning vid vilken han bedömdes inte lida av sådan störning att han inte kan dömas till fängelse.

Polisen har fått kritik för att inte han anlänt till brottsplatsen förrän långt efter händelserna. Dröjsmålet är föremål för utredning. Om polisen ryckt ut vid det första larmet kunde sannolikt mordet och den andra våldtäkten ha avvärjts.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons