mats_dagerlind_byline_banner_640x180
Opinion

Acosta vs Trump – en studie i fake news och värre

Publicerad 11/9/2018
Annons

En sedan tidigare dokumenterat odisciplinerad CNN-reporter, Jim Acosta, saboterar fullständigt president Donald Trumps presskonferens om mellanårsvalet till kongressen. Vänsterliberal msm-media i Sverige framställer händelsen som om det vore Trump som felat. Det är bara det senaste i raden av exempel på hur djupt dessa mediers nyhetsrapportering degenererat och hur stort behovet av de nya medierna är.

Presskonferensen i Vita huset skulle som nämnts handla om mellanårsvalet. Jim Acosta från CNN har dock inget intresse av eller respekt för detta. Han börjar i stället ställa frågor om helt andra saker. Frågorna vänds dessutom snabbt i påståenden: Trump har fel som använder ordet ”invasion” när tiotusentals utlänningar försöker forcera USA:s gräns och ta sig in i landet olagligt. Trump demoniserar migranter osv. Tycker Acosta.

Trots Acostas respektlösa avvikelse från ämnet för presskonferensen och trots de personliga påhoppen gör presidenten ändå en ansats att svara. Trump förklarar att han och Acosta helt enkelt har olika synsätt och åsikt i frågan. Han bemöter även Acostas insinuationer om att han skulle vara invandringsfientlig genom att klargöra att migranter är välkomna, så länge de invandrar lagligt.

Acosta låter sig dock inte nöja, utan fortsätter att försöka ställa anklagande frågor på samma tema. Då tryter Trumps tålamod med obstruktionen och han säger ifrån: ”That’s enough!” och låter ordet gå vidare till nästa journalist. Inte heller det respekteras av Acosta som fortsätter att prata i munnen på den journalist som fått ordet. Han vägrar också att lämna ifrån sig mikrofonen trots uppmaning, och när den unga kvinnliga pressekreteraren går fram för att ta den ifrån honom, gör han fysiskt motstånd så att hon tvingas avbryta.

Efter den incidenten byter Acosta ämne, dock inte till det ämne som presskonferensen är utlyst för. I stället är det den diskutabla Mueller-utredningen om politikerkopplingar till Ryssland och eventuell rysk valpåverkan på presidentvalet som Acosta nu vill diskutera. Frågan inleds med ”Är ni orolig…” varvid Trump direkt replikerar att han inte är orolig över någonting när det gäller den utredningen eftersom han anser att den är en bluff.

Återigen upprepar presidenten sedan att nu får det vara nog och säger åt Acosta att lägga ned mikrofonen. Det gör inte Acosta, utan envisas i stället med att fortsätta med sina Ryssland-frågor. Nu lyckas emellertid den unga pressekreteraren påpassligt ta ifrån honom mikrofonen.

Efter detta obstruktiva uppträde från Acosta får han en välförtjänt tillrättavisning av Trump som menar att reportern borde skämmas och att han är en oförskämd människa som inte borde få arbeta för CNN. Tidigare under Acostas scen har Trump även fällt omdömet att om CNN:s reportrar gjorde ett bättre jobb än så här så skulle de sannolikt ha högre tittarsiffror.

Det tar emellertid inte slut där. Näste journalist som fått ordet av Trump börjar, i stället för att göra sitt jobb och ställa frågor till presidenten om mellanårsvalet, med ett anförande till försvar för Acostas goda personkaraktär. Då reser sig Acosta på nytt och börjar prata i munnen på den andre journalisten och Trump, nu utan mikrofon.

Det är svårt att höra vad Acosta säger men av svaret från Trump att döma är det en anklagelse om att presidenten kallat bland annat CNN för folkets fiende. Trump menar att medier som rapporterar fake news, vilket han menar att CNN varit flitiga att göra, förtjänar det epitetet. Acosta ombeds därefter av presidenten att sätta sig ned så att den som fått ordet kan ställa sina frågor.

Otvetydigt vem som är att klandra
Ovanstående rekapitulering av vad som utspelade sig är ovedersägliga fakta. Det framgår bortom varje tvivel av filmmaterialet från presskonferensen att Acosta bär hela skulden för situationen genom sitt oprofessionella och ohörsamma uppträdande. Trump har all rätt att reagera och sätta Acosta på plats.

Men i svenska mediers rapportering serveras man en helt annan version av vad som utspelat sig. SVT, som lyder under regeringsdirektiv om att förhålla sig sakliga och opartiska i sin nyhetsrapportering skriver att det var Trump som ”gick till hårt angrepp” mot Acosta och ”skäller ut” denne. Man insinuerar också att presidenten gjort samma sak flera gånger tidigare.

Hela artikeln är vinklad och rubriksatt på ett sätt som ger intryck av att det är den elake presidenten som gett sig på en helt oskyldig journalist. Artikeln ska dessutom sättas in i en kontext där Trumps i stora stycken alldeles relevanta mediekritik allmänt och systematiskt av vänsterliberal press vulgärretoriskt framställs som hat och hot och försök att tysta journalister.

Dagens Nyheter lyder inte under samma krav som SVT på att rapportera sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen. Tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Peter Wolodarski har dessutom deklarerat att tidningens nyhetsrapportering ska vara ”agendasättande”, vilket är en eufemism för att vinkla och fabricera på nyhetsplats i politiskt syfte. Men därifrån är det ändå en bit till den hårresande vantolkning av incidenten mellan Trump och Acosta som DN-skribenten Martin Jönsson ägnar sig åt.

Jönsson far ut i hätska tirader om att Trump ”hatar en fri press”, ”hatar kritiska frågor”. ”hatar journalister som gör sitt jobb”. ”piskar upp sina följares hat mot journalister” och ”stänger ute dem från Vita huset”. Om inte ackrediterade reportrar får bete sig hur som helst under en presskonferens i Vita huset anser Jönsson att ”det är extremt farligt för demokratin”. Och om presidenten kräver ordning och reda, som att journalisterna håller sig till ämnet för presskonferensen, ställer frågor i stället för att vräka ur sig anklagelser och iakttar god mötesordning genom att tala när man har ordet och vara tyst när man inte har det, då är det enligt Jönsson ”exakt så diktatorer beter sig”.

Den senaste utvecklingen än mer bisarr
Nu har medierapporteringen kring händelsen tagit en än mer bisarr vändning. I vänsterliberala media anklagas Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders för att ha manipulerat filmklippet från presskonferensen. Mer konkret handlar det om den sekvens där Acosta vägrar lämna ifrån sig mikrofonen och riktar ett slag mot den unga kvinnans arm för att stoppa henne.

SVT hoppar väntat på tåget och skriver om hur Sarah Huckabee Sanders påstås ha repeterat vissa filmrutor för att få slaget att framstå som värre än vad det är. Som ”bevis” kan man se två versioner av sekvensen bredvid varandra. Jag har tittat och jämfört och har ytterst svårt att se någon skillnad. Dessutom är det mer regel än undantag att man sänker hastigheten till slow-motion i ett filmklipp just kring något man vill framhäva, så om någon version av filmklippet eventuellt skulle ha ”manipulerats” vore det inget konstigt.

SVT skriver också i filmskyltar att Paul Joseph Watson med kopplingar till sajten InfoWars var en av dem som först spred den påstått manipulerade versionen av klippet och att InfoWars är en ”högerextrem sajt känd för sina konspirationsteorier”. Det blir lite komiskt när SVT själva ägnar sig åt att kolportera en vidlyftig konspirationsteori om manipulering.

Plötsligt är mäns våld mot kvinnor okej
Än mer anmärkningsvärt i skenet av #metoo-debatten är att den konspirationsteori som SVT underblåser syftar till att vittvätta en medelålders mans fysiska våld mot en ung kvinna. Det slag som Acosta riktar mot den unga kvinnans arm framstår visserligen inte som särskilt hårt men är förstås ändå helt oacceptabelt.

Men kvinnofrid blir plötsligt underordnat när journalister i eget intresse ska ta parti för Acosta och svartmåla sitt främsta hatobjekt Donald Trump. CNN gör nu ett utspel där indragningen av Acostas pressackreditering beskrivs som ”ett hot mot demokratin”.

Den internationella paraplyorganisationen PEN för författare, som numera kidnappats av vänsterliberala journalister, går till direkt angrepp mot den unga kvinna som Acosta bar hand på. Hon beskrivs som ”talesperson för en man som sagt om kvinnor att man ska ’ta dem på musen’”. Underförstått har enligt PEN den unga kvinnan genom sitt val att arbeta för Trump-administrationen förverkat sin rätt att vara fredad från fysiska påhopp. Acostas slag mot kvinnan beskriver PEN som ett ”artigt avvisande”.

SVT lånar sig beredvilligt till att ge också denna misogyna och mansvåldslegitimerande retorik legitimitet. Om ett par månader kommer du att tvingas betala för den här sortens ”journalistik” via skattsedeln – drygt 2500 kronor om året för ett normalt hushåll.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons