Ett transport av ett 60-tal gatuhundar som adopterats via en skånsk organisation stoppades i helgen av gränspolisen. Vid kontrollen upptäckte polisen att hundarna låg i avföring, spyor och urin. ”Ett av de värsta jobben jag varit med om”, beskrev en polis det som.

Det var i söndags som gränspolisen stoppade transporten vid Öresundsbron. Djuren kom i två fordon men fastnade i en så kallad fördjupad kontroll. Där upptäcktes den fruktansvärda synen. I den ena bilen fanns 39 hundar från Rumänien, i den andra 20 stycken från Bosnien.

När fordonens lastutrymme öppnas så möts vi av en sådan fruktansvärd stank, den går inte att beskriva och vad finner vi!!!! Jo 59 ! stycken hundar av olika raser och storlekar som ”importerats” från olika länder i Europa”.

Det skrev en av gränspoliserna på polisens sociala medier, vilket kommer att få stor spridning, rapporterar SVT. Där beskrevs hur hundarna förvarades i ”avföring, urin, spyor”.

Släpptes in ändå

Trots de fruktansvärda förhållandena släpptes ett av fordonen ändå in i landet eftersom det enligt utsaga fanns nödvändig dokumentation. Men fordonet med hundarna från Bosnien fick köra tillbaka till Köpenhamn när dokumentationen inte godkändes. Gatuhundarna skulle ha levererats till olika familjer i Sverige.

En kvinna hade betalt 5500 kronor genom swish till den skånska organisationen som organiserade transporten – en hund som nu aldrig kom fram. Hon och andra betalande hade rest till Jönköping för att ta emot hundarna.

– Vi fick ett meddelande i fredags om att hundarna börjat sin resa. De skulle vara framme i Jönköping i lördags. Men tydligen var det problem med vädret så att de blev försenade. I söndags fick vi veta att de inte släpptes in. Nu ska de finnas på ett shelter i Danmark, säger kvinnan till SVT.

Stora brister

Hundarna var såklart i dåligt skick, hade inte rastats på två dygn och var uttorkade.

– Det är inte första gången detta förekommer i samband med frakten av hundar i adoptionsverksamhet. Vi ser att det finns stora brister. Det är för små burar, hundarna rastas inte och är i dåligt skick, säger Mattias Gårdlund till SVT.