domstol rättvisa lag
Utrikes

Advokater och vittnen måste uppge pronomen i kanadensisk domstol

Publicerad 12/17/2020
Annons

För att transpersoner ska känna sig mer inkluderade har Provincial Court of British Columbia, en rättegångsdomstol som behandlar fall i brottmål, civilrättsliga och familjefrågor, beslutat att införa krav på att advokater, deras klienter och samtliga som talar inför domstolen måste uppge sina pronomen då de presenterarar sig själva.

I ett pressmeddelande ger domstolen exempel på hur en personlig presentation kan se ut:

My name is Ms. Jane Lee, spelled L-E-E. I use she/her pronouns. I am the lawyer for Mx. Joe Carter who uses they/them pronouns.

”Mx.” är en könsneutral titel.

LÄS ÄVEN: Brittisk kvinna skrev ’fel’ kön på transperson – arresterades och fängslades

Kravet kommer från domstolens huvuddomare Melissa Gillespie och påstås förbättra ”könsskiftande” personers upplevelser av rättssystemet. Det ska också hjälpa undvika missförstånd och behovet av rättelser då någon blir ”felkönad”.

Kravet välkomnas av Lisa Nevens, en advokat i Vancouver som själv är ”icke-binär” och använder de/dem som pronomen. De menar samtidigt att mycket finns kvar att göra, som att få bort användandet av “my lord” och “my lady” i domstolarna.

Beslutet välkomnas även av barbara findlay, en queer-feministisk advokat som inte skriver sitt namn med stora begynnelsebokstäver. Hon menar att felkönande kan leda till obekväma situationer i domstolen då man inte vill gå emot domaren men heller inte vill låta misstaget passera obemärkt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1058Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons