afghaner-norra-bantorget
Inrikes

Afghaner utan asylskäl anordnar ny ”strejk” i Stockholm för att få stanna

Publicerad 7/11/2019
Annons

Sedan i tisdags samlas åter afghanska migranter på Norra bantorget i centrala Stockholm. De strejkar under parollen ”Låt oss leva” i protest mot att de fått avslag på sina asylansökningar och för att ändå få stanna i Sverige. Vad de strejkar från är mer oklart – SFI, skola eller arbetsmarknadsåtgärd.

Genom att sitta på torget hoppas man få hjälp av politikerna i riksdagen. Förra gången det begav sig lyckades man få till stånd en specialskriven amnestilag som gav 9 000 så kallade ensamkommande med avslag rätt att ändå stanna och gå svensk gymnasium. De nya strejkarna hoppas på något liknande.

– Jag vill stanna i Sverige, säger Masuoma Ataayi till tidningen Mitti.

Hon är en av de hittills drygt 40 afghaner som samlats på Norra bantorget för att säga att man inte vill acceptera Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas beslut och lämna Sverige. Masouma saknar asylskäl men tycker att hon bör få stanna i Sverige ändå eftersom kvinnor diskrimineras i Afghanistan. Det är oklart om hon med det menar att alla 17 miljoner afghanska kvinnor bör ges möjlighet att flytta hit.

– Jag mår väldigt dåligt, säger hon.

Det framgår inte av Mittis rapportering varför Masuoma i avsaknad av asylskäl inte kan tänka sig att bli så kallad spårbytare och arbetskraftsinvandra. Det är en väg in i Sverige som står öppen för alla som ordnar jobb och bostad. Det har Masouma inte gjort under de fyra år hon uppehållit sig i Sverige.

Masouma tillbringar nätterna i Stockholm i en moské eftersom hon inte har ordnat med logi i huvudstaden. Hon berättar för Mitti att hon för att strejka reste ned utan förplanering från Sollefteå där hon uppehållit sig sedan hon kom hit för fyra år sedan och medan hennes asylärende i omgångar slussats runt mellan myndigheter och domstolar.

Masouma berättar också att hon har två barn. Det är oklart om även dessa befinner sig i Stockholm utan löst inkvartering eller om hon lämnat bort dem för att kunna resa till huvudstaden och strejka. Flera småbarn har synts bland strejkarna på Norra bantorget.

Det är inte bara afghaner med avslag som har samlats. Några som fått uppehållstillstånd är också på plats och sympatistrejkar för att alla andra landsmän också ska få stanna. En av dem är Forozan Mozaffri som förklarar att man fått tillstånd att ockupera Norra Bantorget i hela tio dagar och att syftet är att alla avslag på asylansökningar ska rivas upp och omvandlas till beviljanden.

Migrationsverkets bedömning är att situationen beträffande konflikt är allvarlig i vissa delar av Afghanistan. Andra delar av landet är emellertid trygga och man anser därför att afghaner inte behöver resa hela vägen till Sverige för att komma undan oroshärdar utan kan flytta inom landet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1170”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons