Skärmdump

Skärmdump

Inrikes

Afghanledaren vill låta flyktingbarnen bygga hus: De ”har jobbat hela sina liv inom bygg”

Publicerad 2/8/2018
Annons

Kan de ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan som kommit till Sverige de senaste åren bli ett värdefullt arbetskrafts­tillskott för svensk byggindustri? Det tror Ung i Sveriges språkrör Fatima Khawari.

Det är i ett inlägg på Twitter som den kvinnliga så kallade afghanledaren kritiserar att Sverige vill utvisa tiotusentals afghaner som uppehåller sig i landet illegalt. Hon menar att Sverige skulle tjäna mer på att låta dem stanna i landet.

”under 2018/2019blir bristen på arbetskraft inom bygg och installationsområdet än mer tydlig.och det ä mer än 30000 unga och duktiga arbetskrafter som har jobbat hela sina liv inom bygg. Men Sverige ska utvisa de efter 2år till kriget i AFG!inte klokt va?” skriver hon.

När Samhällsnytt ringer upp Fatima Khawari svarar hon flera gånger att hon inte har tid att prata med oss.

– Ursäkta, men jag kan inte prata just nu. Jag har ingen tid att prata just nu, jag väntar på ett viktigt samtal faktiskt, säger hon.

Du vill inte säga något om kritiken?

– Jag har inte tid just nu.

När vi försöker igen en timme senare är det ingen som svarar.

Alla är nämligen inte övertygade om att de afghanska barnen, varav en stor andel avslöjats med att ljuga om sin ålder, har särskilt mycket att bidra med till svensk byggsektor. En av kritikerna är den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali.

”Alla är 16 år och har jobbat hela sitt liv inom byggbranschen”, skriver han på Twitter.

”Det är väl ingen som ifrågasätter behovet att kunnigt folk. Men glöm inte att svensk VVS och byggarbete knappast är något ’enkelt jobb’ utan kräver en eftergymnasial kompetens”, skriver han i ett annat inlägg.

När Samhällsnytt pratar med Hanif Bali har han inget mer att tillägga än det som redan står på Twitter:

– Jag har inte jättemycket att säga mer om det.

Så du tror inte att det är ett bra förslag?

– Jag har inga kommentarer för tillfället.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons