Afghanistans president Ashraf Ghani flydde i söndags landet med en helikopter full med kontanter – motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor. Det bekräftar Afghanistans ambassadör i grannlandet Tadzjikistan, Zahir Aghbar, vid en presskonferens.

I måndags meddelade Rysslands ambassad i Kabul att president Ashraf Ghani under söndagen flytt landet i en helikopter och då tagit med sig en ansenlig mängd kontanter.

– När det gäller regimens kollaps så illustreras den väldigt väl av hur Ghani flydde från Afghanistan, kommenterade Nikita Ishchenko, talesman för den ryska ambassaden i Kabul, för ryska nyhetsbyrå RIA.

– Fyra bilar var fulla med pengar. De försökte lasta in en annan del av pengarna i en helikopter, men allt fick inte plats. En del av pengarna blev kvar på landningsbanan.

Rysslands nesliga beskrivning av den väststödda presidentens flykt mottogs inledningsvis med viss skepcism i Västvärlden. Ryssland har, till skillnad från de flesta västländer, valt att stanna kvar i Afghanistan och bibehålla sin ambassad i Kabul.

Bekräftas av fd polischef

Men att Ashraf Ghani flytt Afghanistan och tagit en stor summa pengar med sig bekräftas nu av Zahir Aghbar, Afghanistans ambassadör i grannlandet Tadzjikistan. Aghbar var tidigare chef för Afghanistans nationella poliskår.

– Ashraf Ghanis brott och förräderi är historiskt, och tyvärr kommer vårt fattiga folk ta smällen, säger toppdiplomaten i ett uttalande.

Enligt Zahir Aghbar kom Ashraf Ghani över 169 miljoner dollar i kontanter – motsvarande nästan 1,5 miljarder svenska kronor. Som jämförelse har Sveriges bistånd till Afghanistan uppgått till omkring en miljard kronor per år de senaste tre åren. Afghanistan är det land som tar emot i särklass mest biståndspengar från de svenska skattebetalarna.

Zahir Aghbar. Foto: Facebook

Aghbar sätter nu sitt hopp till vicepresidenten Amrullah Saleh, som är kvar i Afghanistan. I Panjshirprovinsen, den enda provins talibanerna ännu inte lyckats erövra, är Saleh formell ledare av en motståndsrörelse. Enligt Reuters har spillrorna av afghanistans militär, bland annat landets elitstyrkor, samlats i provinsen som till ytan är något större än Gotland.

Panjshirprovinsen domineras av den etniska folkgruppen tadzjiker, medan talibanerna i huvudsak utgörs av pashtuner. Under det förra talibanstyret, 1996 till 2001, ingick Panjshirprovinsen i den så kallade Norra Alliansen av nordliga afghanska provinser som stod emot talibanerna.

Flydde till arabland

Till en början var det oklart vart Ashraf Ghani tagit vägen efter flykten i helikoptern från Kabul. Men under onsdagen uppgav Förenade arabemiraten att Ghani numera bosatt sig där.

”Förenade arabemiraten har välkomnat Ashraf Ghani och hans familj till landet på humanitära grunder”, hette det i ett uttalande. Han uppges numera bo i Dubai.

Däremot förnekar Ashraf Ghani i en video på Facebook att han stulit några pengar från Afghanistan. Han avfärdar anklagelserna som ”grundlösa”.

– Jag tvingades lämna Afghanistan med endast en uppsättning traditionella kläder, en väst och de sandaler jag hade på mig, hävdar Ashraf Ghani.