En pappa som var ute på promenad med sina två barn hörde någon som ropade på hjälp. I ett 25 meter djupt gruvhål fann de en kvinna. Enligt räddningstjänsten hade hon förmodligen inte klarat natten.

– Jag skulle tippa på att hon varit där åtminstone ett dygn i alla fall, säger Svante Nordström, insatsledare vid räddningstjänsten i Avesta, till Avesta Tidning.

Då de fann platsen hon befann sig på uppstod språkförbistringar och man försökte med engelska, vilket inte funkade speciellt bra. Enligt Nordström talade kvinnan ”ett afghanskt språk”.

Kraftigt nedkyld och medtagen flögs hon med räddningshelikopter direkt till Falu lasarett. Polisen bekräftade sedan att hon hade inte ramlat eller hoppat själv.

Snötäckte

Nordström tror att det delvis var ett snötäcke på ungefär en meter som dämpat hennes fall och gjort så att hon överlevt. Med tanke på att det också stått diverse skrot längst ned, bland annat en pall på högkant, har kvinnan haft en otrolig tur.

För att få upp kvinnan blev man tvungna att använda en helikopter som vinschade ner en ytbärgare.

– Jag tror inte hon hade klarat natten, med tanke på det vi vet idag.

Man anhållen

Hade inte pappan med sina två barn hört hennes rop hade det antagligen gått desto sämre då det inte är något stråk folk normalt går vid.

Kvinnan har bekräftats vara afghan och uppgett att hon våldtagits och sedan blivit nedslängd i gruvhålet.

På måndagen meddelades att en man har anhållits misstänkt för våldtäkt och mordförsök.