Fyra män deltog i attentatet mot Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ:s, kontor i St. Pölten för en dryg vecka sen. Man använde bland annat så kallade Molotovcocktails vilket en av männen brände sig på, något som senare skulle leda till att han kunde identifieras och arresteras.

De fyra maskerade gärningsmännen kastade stenar och brandbomber mot lokalen. En övervakningskamera fångade då en av männen hållandes i en av brandbomberna stötte i en av kumpanerna som fattade eld. Den brännskadade gärningsmannen, som skulle visa sig vara en migrant från Afghanistan, uppsökte sjukhus kort efter attacken där hans beteende gjorde så att sjuksköterskorna tillkallade polis.

Polisen misstänker att mannens motiv med attacken är FPÖ:s invandringskritiska politik.

FPÖ:s partiledare Norbert Hofer menar att ifall detta stämmer har mannen ifråga förverkat all rätt till skydd och bör utvisas omedelbart.

På vänstersidan förekommer konspriationsteorier. Vissa menar att attacken inte är trovärdig och hos socialdemokraterna i Langenzersdorf tror man att det hela rör sig om en så kallad false flag-attack för att uppbåda uppmärksamhet och sympatier.

Attentat mot konservativa
I fjol utsattes den italienske inrikesministern Matteo Salvinis parti Legas högkvarter för ett bombdåd. Den spanske vänsterextremisten Juan Antonio Sorroche Fernandez arresterades misstänkt för inblandning. I januari i år attackerades tyska AfD:s kontor i Döbeln med brandbomber.

I Sverige åtalades nyligen en kriminell snart 17-åring för en raketattack mot SD-ledaren Jimmie Åkesson under EU-valskampanjen.