En afghansk migrant i Arvika riskerar utvisning eftersom Migrationsverket slår fast att han inte kan styrka sin identitet. Men migranten försvarar sig med att han inte vet sin ålder eftersom han inte firar sin födelsedag. Detta trots att han hävdade att han var 16 år när han invandrade till Sverige.

LÄS ÄVEN: SVT pressade Migrationsverket att hjälpa ensamkommande afghan med tre avslag

Nu går statstelevisionen återigen ut i en påverkanskampanj för ett så kallat ensamkommande flyktingbarn. Det är Sharif Rahimi som enligt egen utsago idag är 20 år gammal. Han invandrade till Sverige för fyra år sedan.

Sedan dess har Rahimi studerat, ordnat arbete och ett afghanskt pass vilket den skattefinansierade public service-aktören menar bör vara tillräckligt för att han ska få stanna. Nedan följer uttalanden från Susanne Ullén som är migrantens advokat och hon slår fast att migranten hävdade att han var 16 år när han invandrade.


”Oklarheter kring hans identitet”

Men Migrationsverket menar att Rahimi inte kan styrka sin identitet. Detta eftersom migranten endast invandrade med ett handskrivet identitetsdokument utfärdat av afghanska myndigheter. Efter en åldersbedömning tilldelades han sedan ett fiktivt personnummer av myndigheten. Det framgår inte om hans ålder har ändrats från den han själv uppgivit.

SVT berättar sedan hur Rahimi ansökte om ett afghanskt pass för att styrka sin identitet, vilket han också fick. Men vid utfärdandet använde de afghanska myndigheterna det födelsedatum som migranten erhållit i Sverige.

Enligt Migrationsverket är kravet på styrkt identitet högre vid ansökan om arbetstillstånd än vid ansökan om asyl. I avslaget slår Migrationsdomstolen fast att det finns oklarheter kring hans identitet.

”Migrationsverket ifrågasätter inte att det inlämnade passet i sig är äkta … Mot bakgrund av att det i utredningen finns olika uppgifter om NN:s födelsetid bedömer domstolen emellertid att det finns sådana oklarheter kring hans identitet att den inte kan anses styrkt.”

Krig orsak till ingen födelsedag

Rahimi hävdar själv att han inte vet sin födelsedag eftersom det var krig i Afghanistans huvudstad Kabul när han föddes och att den därför aldrig firats.

– När jag föddes i Kabul var det krig. Hur skulle de då kunna fira min födelsedag? Det gick inte ens att hålla bröllop för att talibanerna inte tillåter musik, säger Sharif till SVT.

DN-journalist är besviken

Journalisten Börge Nilsson som ingår i Dagens Nyheters riksnätverk är även engagerad för afghaner i Sverige. Det framgår av artikeln hos SVT att Rahimi har bott hos Nilsson i Arvika och fått hjälp med ”de många ansökningsprocesserna” och att journalisten nu är besviken på Sveriges agerande mot Rahimi.

– Jag har sagt så många tvärsäkra saker till Sharif om att det här kan inte hända i Sverige, att vi har ett väldigt noggrant rättssamhälle där alla får en schysst prövning. Men jag har blivit besviken, säger Nilsson.

I ett Facebookinlägg skriver Nilsson att Rahimi har gjort ett så kallat spårbyte ”i rätt tid”. Det har vid flera tillfällen uppmärksammats att spårbyten har blivit ett sätt för vissa nationaliteter att kringgå Migrationsverkets utvisningsbeslut.

Afghanledare har två födelsedagar

Förra året uppmärksammade Samhällsnytt en annan afghansk migrant som istället har två födelsedagar. Det är grundaren för Ensamkommandes förbund, Omid Mahmoudi, som hyllats av kungafamiljen och firar två födelsedagar.

Vi påträffade även uppgifter som visar att Mahmoudi genom anhöriginvandring har försökt att ta hit fler afghanska migranter där Migrationsverket meddelat avslag – detta eftersom personerna som påstods ingå i familjen inte uppgav samma namn på modern.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Afghanledaren Omid har två födelsedagar – får pris av kungen