En afghansk migrantfamilj bosatt i Luleå misshandlade grovt en kvinna som inte oskuldsblödde på bröllopsnatten och åtalas för detta. Men i statstelevisionens rapportering förvandlades trion till ”norrbottningar”. Efter skarp kritik från läsare har SVT nu ändrat i artikeln.

Tre personer åtalas vid Luleå tingsrätt för misshandel och olaga hot. Brotten som är muslimskt hedersrelaterade begicks efter att en bröllopsnatt inte avlöpt som förväntat.

Den äkta mannen lyckades inte få sin nya hustru att blöda från underlivet vid det första samlaget, vilket uppfattades som ett bevis för att kvinnan inte var oskuld. För att återupprätta familjens heder misshandlade mannen sin hustru i ett utdraget förlopp som pågick i timmar. Deltog i misshandeln gjorde även makens föräldrar.

Ett hot om att föra ut kvinnan i skogen, tortera henne, hälla bensin över henne och bränna henne levande verkställdes aldrig, då hon till sist lyckades fly. Kvinnan fick däremot ta emot strypgrepp och mängder med sparkar och slag från mannen och hans föräldrar. Även tillhyggen användes i den utdragna misshandeln.

Den kniv kvinnan pekat ut användes att hota henne med. Bild: Polisen

Hämtade hustru från hemlandet

Historien började när maken förra året reste tillbaka till Afghanistan – landet han påstod sig ha flytt ifrån – för att leta rätt på en lämplig hustru. En sådan hittades och för att kvinnan skulle kunna komma till Sverige gifte sig mannen först med hennes i hemlandet.

Mannen reste sedan ensam till Sverige igen. I april 2022 gav Migrationsverket klartecken till att kvinnan fick komma till Sverige och då reste mannen på nytt till Afghanistan för att hämta hustrun.

Tillbaka i Luleå skulle det hållas bröllopsfest och äktenskapet fullbordas med samlag. Det sistnämnda avlöpte dock inte som planerat. Kvinnan blödde inte ur underlivet och mannen ansåg sig därför ha blivit lurad att gifta sig med en kvinna som inte var oskuld, något som enligt afghansk hederskultur är en grov kränkning.

Mannen rusade upp hur sängen och slog larm till sina föräldrar. För att återupprätta familjens heder vidtog sedan en grov och utdragen misshandel av kvinnan under knivhot, kombinerad med utstuderade hot om att torteras och mördas genom att brännas levande.

Hon förnedrades även av familjemedlemmarna med spottloskor och nedsättande tillmälen som ”hora”. Till slut lyckades kvinnan fly och fick hjälp av en förbipasserande utanför huset att sätta sig i säkerhet och kontakta polisen. En brottsutredning inleddes som ledde fram till att maken och hans föräldrar åtalades.

Blåmärke från misshandeln. Bild: Polisen.

Muslimsk hederskultur motivet

Det muslimskt hedersrelaterade motivet är enligt åklagaren i målet, Jonas Fjellström, centralt i sammanhanget.

– Jag menar att ingenting av det här hade hänt om man inte hade haft den här problematiken, konstaterar han i en kommentar till åtalet.

En ytterligare försvårande omständighet anser åklagaren att det är att den misshandlade kvinnan precis kommit till Sverige, inte haft någon att vända sig till här, inte kunnat språket och inte vetat hur det svenska samhället fungerar eller vilka rättigheter hon har här jämfört med i hemlandet.

Maken och föräldrarna nekar till brott. De hävdar att kvinnan hittat på alltsammans.

– Det som påstås av åklagaren har inte hänt, hälsar maken genom sin försvarsadvokat Lars Grönberg.

Vill ha ett ”oskuldsintyg” för att blidka släkten i Afghanistan

Kvinnan har för närvarande skyddat boende på en kvinnojour. Hon är rädd då även hennes egen familj i Afghanistan uttryckt sympatier för makens familj eftersom hon inte blött ur underlivet vid första samlaget. Kvinnan har därför uttryckt önskemål om att vården utfärdar ett oskuldsintyg som hon kan visa upp.

Samtidigt har kvinnan uttryckt önskemål om att ta hit sin familj från Afghanistan. Men då måste de först övertygas om att hon verkligen var oskuld på bröllopsnatten. I annat fall riskerar hon att utsättas för hedersvåld också från det hållet.

Utdrag ur förundersökning. Bild: Polisen.

”Norrbottningar” enligt SVT

När skattefinansierade statstelevisionen rapporterar om händelserna omnämns de tre afghanska hederbrottslingarna som ”norrbottningar”. Efter kritik från läsarna har man emellertid ändrat i artikeln.

Det är långt ifrån första gången som statsmedia försöker vilseleda sina tittare, lyssnare och läsare att invandrarkriminella är svenskar. Men trots att detta vid ett flertal tillfällen uppmärksammats stort och kritiserats hårt, fortsätter man med desinformationen.

Även om andra medier gjort likadant har kritiken varit särskilt hård mot SVT och SR som har en privilegierad ställning som tvångsfinansierad public service-media med förbehållet att man ska iaktta saklighet och opartiskhet i sin journalistik.

Bild: Faksimil SVT.

Åtalet kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.