Ahmad Rasaq Ahmadzai

Abdul Razag Ahmadzai. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Afghanske partitoppen sjukskrev sig i Sverige och lurade till sig pengar

Publicerad 12/23/2019
Annons

På söndagen avslöjade Fria Tider att den afghanske medborgaren Rasaq Ahmadzai som är folkbokförd i Göteborg samtidigt leder ett part i hemlandet och nu väntas ingå i den nya regeringen. Samhällsnytt har tittat närmare på toppolitikerns liv som visar att han både sjukskrivit sig i Sverige och blåst banker på pengar.

Fria Tider kan visa att den 58-årige afghanen Razaq Ahmadzai som är folkbokförd i Göteborg samtidigt bor i en lyxvilla belägen i ett av Kabuls mest exklusiva områden. I Afghanistan uppges Ahmadzai vara ledande i den sittande presidenten Ashraf Ghanis koalitionsparti Grön trend som tillsammans nyligen tog hem valsegern Afghanistan.


Ahmadzai tillsammans med Afghanistans president.

På Ahmadzais professionella Facebookonto finns ett videoklipp som Fria Tider uppger är filmat av hans eget parti där Ahmadzai beskrivs som en framgångsrik internationell affärsman.

Erhåller sin döda moders pensionsutbetalningar

Ahmadzai berättar även att han är född i mars år 1961 samtidigt som han enligt Skatteverket är född i juni år 1956. Vidare har afghanen inför svenska myndigheter även uppgett en annorlunda stavning av sitt namn. I Sverige kallar han sig ”Razag” istället för ”Rasaq”.

Fria Tider kan även visa att Ahmadzai parallellt med sitt politiska arbete sköter ekonomin åt sin mor. Men en viktig detalj i denna hjälp är att hans mor uppges ha avlidit år 2017.

Genom ett inlägg på Facebook har släkten Ahmadzais släkting tillkännagivit moderns bortgång i januari år 2017. Det finns även bilder som visar hur familjen i Göteborg samlas och sörjer. Men bara månaden därpå registreras modern plötsligt som utvandrad till Afghanistan i Skatteverkets register.

När Fria Tider tittar närmare på uppgifterna rörande Ahmadzais hantering av moderns utbetalningar visar det sig att polisen utreder honom för både bidrags- och folkbokföringsbrott. Detta eftersom inget tyder på att kvinnan är i liv samtidigt som utbetalningarna fortsätter att överföras till kvinnans bankkonto som han disponerar.

Göteborgs-Posten struntade i nyheten

Det är i sammanhanget värt att poängtera ytterligare en uppgift som Fria Tider avslöjar. Det visar sig att Göteborgs-Postens (GP) journalist Filip Lyrheden redan år 2017 mottog tipset rörande Ahmadzai men avböjde då att gräva i uppgifterna.

När källan återigen tog kontakt med GP för omkring en vecka sedan svarade Lyrheden att redaktionen har fullt upp med julbord och liknande fram till nästa år. Därefter vände sig källan till alternativmedia.

Sjukskrev sig och blåste bank på pengar

Samhällsnytt har tittat närmare på Ahmadzais liv i Sverige och kan avslöja att han invandrade 1993-07-26. Han har sedan dess bott i Göteborgsområdet med sin fru och tre barn.

Den glamourösa presentationen som partiet gav att Ahmadzai skulle vara en framgångsrik internationell affärsman går att ifrågasätta. När vi granskar hans bolagsengagemang finner vi att han har sju bolag bakom sig varav tre som vi lyckats titta närmare på.

Alla tre bolag har haft ekonomiska problem som resulterat i bland annat en stämningsansökan rörande avhysning med anledning av obetald hyra för en företagslokal. Men där slutar det inte, hans senaste bolag har satts i konkurs.

I ansökan om konkurs som följer nedan framgår det att paret Ahmadzai år 2016 hade kända skulder till staten på 887 868 kronor. Det handlar bland annat om skatteskulder och banklån som paret har struntat i att betala.

Enligt Ahmadzais egna uppgifter till Göteborgs tingsrätt har han varit sjukskriven sedan minst januari år 2015. Vidare uppger den afghanske partitoppen att han inte har några pengar att betala skulden med.

Samtidigt har Samhällsnytt påträffat bilder som visar Ahmadzai har en förtjusning i exklusiva armbandsur från Schweiz däribland guldklockor. Nedan syns han bära en Breitling.

Sålde fastighet för miljonbelopp

Vid sidan om obetalda banklån och bolag som försatts i konkurs har Ahmadzai tillsammans med sin fru i samma veva sålt en fastighet på Arbogagatan i Göteborg där familjen varit folkbokförd mellan år 2007 och 2017.

Paret erhöll 3 910 000 kronor vid försäljningen av fastigheten men enligt Kronofogden har inga pengar inkommit.

I samband med att paret sedan lämnade Sverige för ett nytt liv i Afghanistans toppolitik såg de båda till att folkbokföra sig på Wieselgrensgatan i Göteborg istället för att utvandra.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons