Vid sidan om påvens vurmande för migranter till Europa har ett videoklipp med ett motsatt budskap från en av hans närmaste rådgivare uppmärksammats. Det är den afrikanske kardinalen Robert Sarah som i en intervju förklarar att Europa har förlorat sina rötter. Sarah ser tydliga problem med ett lågt födelseantal och en invasion av människor med annan kultur.

Påve Franciskus uttalanden om att vi ska ”känna oss som en migrant” och att det är ett ”moraliskt ansvar att ta emot migranter” får mothugg från en högt uppsatt röst i den romersk-katolska kyrkan. Uttalanden i ett tidigare videoklipp uppmärksammas nu stort i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Påven i brandtal om invandringen: ”Känn er som migranter”

Det var i november år 2016 som den franska nyhetssidan Boulevard Voltaire intervjuade Robert Sarah, kardinal och en av påvens närmaste medarbetare. I intervjun nämner reportern att hon har förstått att kardinalen är orolig över utvecklingen i Europa. Därefter frågar hon – vad är det som oroar?

Kardinalen som är är uppväxt i Guinea i Västafrika och tidigare har studerat i Frankrike, Jerusalem och i Rom beklagar sig över utvecklingen med fler kulturer i Europa. Sarah anser att det finns tecken som visar på att Europa och västvärlden har förlorat sina rötter. Han tror också att det kommer att bli ännu värre.

– Ett träd utan sina rötter dör. Jag är rädd för att västvärlden kommer att dö.

Sarah grundar sina farhågor bland annat på de låga födelseantalen i Europa. Detta samtidigt som mängder av andra människor ”invaderar” Europa och för med sig sina levnadssätt och kulturer.

– Stegvis kommer dessa att dominera er i antal. För att sedan förändra kontinenten helt och hållet.

https://www.youtube.com/watch?v=YEKMLoTSioE

Väcker reaktioner
Den tio minuter långa intervjun har blivit nedklippt till den specifika frågan om Europas framtid och översatt till engelska. Under det senaste dygnet har videoklippet blivit viralt i sociala medier. I flera inlägg hyllas Sarah för det man menar är hans klarsynthet rörande utvecklingen i Europa.

LÄS ÄVEN: Påven i nytt brandtal om migranter: ”Moraliskt ansvar att ta emot”

https://twitter.com/PrisonPlanet/status/1081715847146676225

”Rätt att skilja på flyktingar och migranter”
Det är inte första gången som kardinalen uppmärksammas i media. År 2017 höll Sarah tal vid en konferens i Polen där han förklarade att ”varje land har rätt att skilja på å ena sidan politiska och religiösa flyktingar som flyr sina hemländer och å andra sidan ekonomiska migranter som enbart vill byta område”, utan vilja att anpassa sig till kulturen i det nya landet.