Faksimil Youtube

Utrikes

Afrikansk rasist och folkmördare gripen efter 25 års jakt

Publicerad 5/17/2020
Annons

Félicien Kabuga har gripits av fransk polis efter att ha varit internationellt efterlyst i 25 år. Kabuga, som tillhör den rwandesiska bantustammen hutu, anklagas för att vara en av de högst ansvariga för folkmordet i Rwanda 1994 där över 800 000 tutsier mördades på bara några månader.

Kabuga beskrivs som en av Rwandas rikaste affärsmän och ska ha finansierat folkmordet på tutsier i Rwanda. Han ansvarade bland annat för att importera hundratusentals machete-knivar som användes i den blodiga utrensningen. Kabuga grundade och finansierade även Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM), en rwandisk mediakoncern som aktivt uppmuntrade folk att jaga och döda alla tillhörande den etniska gruppen tutsier.

– Alla har sett fram emot den här nyheten eftersom han var högst upp på listan över misstänkta. Det är bra att han kommer att möta rättvisan, säger Valerie Mukabayire som överlevde det rasistiskt motiverade folkmordet, i en intervju med BBC.

Fick hjälp att gömma sig som migrant i Europa

Den nu 84-årige mannen har under de senaste åren levt med sina barn under falsk identitet i Asnieres-Sur-seine, en av Paris nordvästra förorter. Han har tidigare rapporterats gömma sig i Oslo, något som norska myndigheter då förnekade.

Kabuga sökte asyl i Schweitz 1994 men nekades och deporterades till Kongo. Därefter har han rapporterats gömma sig i Kenya, Tyskland, Belgien och slutligen Frankrike. Al-Jazeera rapporterar att Kabuga lyckats hålla sig undan lagen under alla dessa år tack vare goda relationer med högt uppsatta personer i de olika ländernas regeringar.

Lewis Mudge, chef för Human Rights Watch Central Africa kräver nu en utredning om hur Kabuga lyckats hålla sig undan lagen så länge och var hans nya identitet skapats.

Ställs inför internationell krigsförbrytartribunal

Kabuga arresterades klockan 05:30 på lördagsmorgonen i vad Serge Brammertz, chefsåklagare vid FN:s internationella brottmålstribunal, IRMCT, kallar ”en sofistikerad, koordinerad operation med parallella tillslag på ett flertal platser”. IRMCT handhar ärenden som involverar krigsförbrytelser i Rwanda och det forna Jugoslavien.

I en kommentar till gripandet sa Brammertz att det är ”en påminnelse om att de ansvariga för folkmord kan ställas inför rätta, även lång tid efter att brotten begåtts”.

USA har erbjudit en belöning på fem miljoner dollar för information som leder till Kabugas arrestering. Vem, om någon, som nu kan inkassera pengarna framgår inte av rapporteringen.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons